Wat gebeurt er met het door de leerlingen verdiende geld?

26 juni, 2019

Met de zomervakantie voor de deur maken we de balans op voor schooljaar 2018-2019. Het was een succesvol schooljaar met mooie resultaten. In dit artikel zetten we alles op een rijtje en geven we een toelichting op de besteding van het geld dat kinderen en jongeren in Nederland hebben verdiend voor ondernemende mensen wereldwijd. Wij zijn trots!

 

Voorlopige resultaten 2018-2019

Wist je dat?

  • 6.285 leerlingen van 98 scholen (PO& VO) in heel Nederland hebben meegedaan aan de Day for Change Actie;
  • In de Achterhoek het project Ondernemende Helden succesvol van start is gegaan. Er zijn nu al 19 enthousiaste jonge Helden serieus bezig hun eigen bedrijf op te starten.
  • Er hele mooie en duurzame initiatieven door de leerlingen worden ondernomen tijdens de Day for Change Actie zoals:
  • In totaal € 22.247,62 microkrediet is verstrekt aan alle in Nederland deelnemende kinderen en jongeren;
  • De voorlopige opbrengst € 52.264,- bedraagt!

Al ruim € 52.000,- uit de Day for Change Actie! Wat een geweldig bedrag. Wij willen alle deelnemende leerlingen en docenten bedanken voor hun inzet en bijdrage. Toppers!

Wat gebeurt er nu eigenlijk met dat geld? Een goede vraag!

De door Nederlandse kinderen en jongeren verdiende winst gaat naar ondernemende mensen in ontwikkelingslanden. 

We besteden de opbrengst op twee manieren:
1) Via partnerorganisaties verstrekken we leningen aan ondernemers in ontwikkelingslanden;
2) 
Via partnerorganisaties doneren, oftewel geven, we geld aan projecten die mensen helpen bij het opbouwen van een zelfstandig bestaan.

1. Leningen

Day for Change verstrekt via organisatie Lendahand leningen aan ondernemers in ontwikkelingslanden. Welke ondernemers dit zijn kun je onder het kopje ‘Projecten’ en bijvoorbeeld schooljaar 2018-2019 bekijken.

In totaal heeft Day for Change dit schooljaar al €36.000,-uitgeleend aan ondernemers in India en Oeganda. Enkele projecten zijn nu afgerond en terugbetaald. Andere leningen staan nog uit. Het terugbetaalde geld wordt opnieuw geïnvesteerd.

Resultaten leningen

Via de projecten van Lendahand waar Day for Change aan bijdraagt, zijn de volgende resultaten behaald: 
– 11.818 personen bereikt
– 50 banen gecreëerd 
– 180 toiletten gebouwd, zie ‘Toiletten, India‘ 
– 8 solar systems geïnstalleerd, zie ‘Zonnepanelen, Kenia‘ 
– 10614 Ton CO2 gereduceerd

Deze resultaten zijn niet alleen met onze bijdragen gerealiseerd. Het gaat vaak om grote projecten waar meerdere investeerders aan deelnemen.

De ondernemers die Day for Change steunt, dragen bij aan de economie van hun gemeenschap door het creëren van banen maar zorgen ook voor duurzame verbetering zoals sanitatie en CO2 reductie.

2. Donaties

Naast het verstrekken van leningen doneert Day for Change ook geld. Op de Dag van de Vluchteling heeft de financiële afdeling van Day for Change 75% van toegezegde donatie van € 15.000,- aan de organisatie Sonbola in Libanon overgemaakt.

Syrische vluchtelingenkinderen hebben slecht of geen toegang tot onderwijs. Er dreigt hierdoor een generatie verloren te gaan, een generatie die straks niet het vermogen heeft een zelfstandig bestaan op te bouwen.

Via het sociaal- en financieel lesprogramma Aflatoun ondersteunt Sonbola 340 Syrische vluchtelingenkinderen en 15 vluchtelingen jongeren voor een periode van ruim 5 maanden. Na afloop van het project en de gepresenteerde eindresultaten wordt de rest van het bedrag overgemaakt. Meer over meer over het Sonbola Aflatoun programma lees je hier.

Sonbola Aflatoun programma

Blijf op de hoogte!

We zijn natuurlijk heel benieuwd naar de winst van de jonge ondernemers die nog bezig zijn met hun bedrijfjes en hopen na de zomervakantie de volledige opbrengst van dit schooljaar bekend te kunnen maken. Wil je op de hoogte blijven? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

© Day for Change 2016
contact   privacy   nieuwsbrief