Vraag & Antwoord

Hoeveel tijd kost het om deel te nemen aan de Day for Change Actie? 

Gemiddeld loopt de DfC Actie van 6 tot 8 weken. Doordat ons educatieprogramma modulair is opgebouwd en flexibel kan worden ingezet kan een docent eveneens extra elementen toevoegen. Voor het keuzedeel staat een langere periode. Ook is het mogelijk de actie in een projectweek uit te voeren mits voldoende begeleiding geboden kan worden. Meer informatie over de Day for Change Actie vind je HIER.

Hoeveel lesuur per week ben ik kwijt aan de DfC Actie?

Ook dat is per school, niveau en docent verschillend. Bij een actieperiode van zo’n 6- 8 weken besteden docenten gemiddeld 1 à 2 uur per week aan de DfC Actie.

Wat is het niveau van de leerlingen die de Day for Change Actie uitvoeren?

Basisschool: groep 7 en 8
Praktijkschool: bovenbouw
VMBO: onder- en bovenbouw
VMBO: onder- en bovenbouw, keuzedeel ondernemen
Havo: onder- en bovenbouw
VWO: onder- en bovenbouw
MBO: onderbouw

Met hoeveel leerlingen kan ik meedoen?

Wij werken met groepen van 15 tot 100+ leerlingen. NB Gastlessen aan groepen van maximaal 40 leerlingen tegelijkertijd en bij voorkeur aan 1 klas per keer. Scholen in krimpgebieden vragen wij om contact op te nemen zodat wij kunnen kijken wat er mogelijk is.

Welke kerndoelen voor het keuzedeel VMBO ondernemen komen in de Day for Change Actie aan de orde?

EO-keuzevak-5-Ondernemen

Welke gastlessen verzorgt Day for Change?

  • Eigen geld: een interactieve gastles over omgaan met geld, de relatie van de leerlingen met geld en de invloed van geld op de wereld (keuzes maken)
  • Wereldburgerschap: deze gastles maakt leerlingen bekend met de inhoud van de Day for Change Actie, het hoe en waarom. Hebben we het met de leerlingen over van de waarde en rol van geld, zowel in hun eigen leven als in het leven van anderen en proberen we leerlingen te stimuleren tot actief wereldburgerschap: iets goeds doen voor een ander.
  • Duurzaam Ondernemen: deze gastles maakt leerlingen bewust van duurzaam ondernemerschap als carrièreperspectief. Leerlingen leren hoe je een (duurzame) onderneming start, hoe je een goed ondernemersplan schrijft en wat hen te wachten staat tijdens de pitch.
  • Pitch: Tijdens de pitch (korte presentatie) vertellen de leerlingen wat voor onderneming zij gaan starten. De pitch zal beoordeeld worden door drie personen: een ondernemer of een medewerker van de lokale Rabobank, een medewerker van Day for Change en een begeleider van school.
  • Afsluiting: Tijdens de afsluiting leveren de leerlingen hun microkrediet en winst in en zullen de leermomenten worden doorgenomen. Ook ontvangen de schoolwinnaars een oorkonde.

Is er lesmateriaal beschikbaar?

Voor elk niveau hebben wij werkboeken beschikbaar. Deze is beschikbaar in een digitale (€ 3,-) versie. Bestel HIER een digitale preview van het werkboek en docentenhandleiding.

Wat is de levertijd van de werkboeken?

Nadat een school zich heeft ingeschreven en de werkboeken betaald zijn sturen wij deze per mail op.

Is er een handleiding voor docenten?

Voor elk niveau is er een docenten handleiding beschikbaar.

Werken de leerlingen samen aan één onderneming?

De leerlingen werken in team verband (maximaal 5 leerlingen in een groep is ons advies) aan hun onderneming en bestaat uit verschillende taakverdelingen. (directeur, marketing, logistiek enz.)

Kunnen de leerlingen na de afsluiting doorgaan met hun bedrijf?

Day for Change stimuleert leerlingen om hun bedrijf verder te ontwikkelen na de afsluiting. De fundering van hun onderneming is immers al gelegd.

Hoe werkt de Day for Change Verkiezing en wie mag daar aan meedoen?

Per school, per niveau wordt door de begeleidende docent een schoolwinnaar gekozen. Deze schoolwinnaars zijn automatisch genomineerd voor onze landelijke verkiezing. De criteria hiervoor zijn:
o Hoe duurzaam is het product/de dienst;
o Hoe hoog is de uiteindelijke winst;
o Hoe goed was de samenwerking, het initiatief en doorzettingsvermogen in het groepje?
De schoolwinnaars moeten zich wel zelf inschrijven via het inschrijfformulier. Voor meer informatie klik je HIER.

Wie coördineert de Day for Change Actie?

Onze coördinatoren en gastdocenten staan tot je beschikking.  Voor meer informatie kun je contact opnemen met per mail of bellen met: 06-12506255

Wat zijn de kosten om mee te doen aan de Day for Change actie?

Deelname aan de Day for Change actie kost € 50,- voor scholen in het primair onderwijs en € 85,- voor scholen per niveau/periode in het voortgezet onderwijs. Daarnaast geldt een bijdrage van € 2,50-  tot € 3,- per leerling voor het werkboek (lesmateriaal). In de vergoeding zijn het microkrediet en de administratiekosten opgenomen. De vergoeding voor de gastlessen staan hier los van.

Wat zijn de kosten voor de gastlessen, de pitch en de afsluiting? 

Onze ervaren gastdocenten komen graag naar de school voor het verzorgen van gastlessen, het beoordelen van de bedrijfsplannen of een feestelijke afsluiting.

We maken altijd een offerte op maat, zodat jullie wensen en budget op elkaar aansluiten. In de offerte worden de kosten voor de gastlessen, organisatie- en reiskosten opgenomen. Neem contact op met jouw regiocoördinator of het kantoor van Day for Change voor een indicatie van de kosten voor jouw school.

In verschillende regio’s werken wij samen met partners die zowel financieel als inhoudelijk betrokken zijn. Mochten de kosten een probleem vormen, dan kunnen we samen op zoek naar zo’n partner.

Sponsoring?

In regio’s waar een samenwerking bestaat met lokale Rabobanken of een andere sponsor kunnen wij veelal de gastlessen kosteloos aanbieden.

Hoeveel microkredieten kunnen leerlingen verwachten?

Het microkrediet dat per leerling beschikbaar wordt gesteld is € 5,- maar als leerlingen een heel goed plan weten te presenteren met een goede financiële onderbouwing en een reële winstverwachting keren we ook wel eens hogere kredieten uit.

Waar gaat de winst van de leerlingen naar toe?

Met de winst die de leerlingen in Nederland maken met hun bedrijven en met overige donaties, worden jaarlijks inclusive finance projecten in ontwikkelingslanden ondersteund. Klik HIER en bekijk de projecten of lees dit artikel waarin we de meest gestelde vragen over de bestedingen aan de projecten beantwoorden.

Kan ik een persoonlijk gesprek aanvragen?

Wij helpen je graag verder. Mail voor een online afspraak om de mogelijkheden voor jouw school te bespreken.

© Day for Change 2016
contact   privacy   nieuwsbrief