Projecten die wij steunen

Nieuwsgierig naar waar het door jouw verdiende geld naar toe gaat? Lees dan snel verder.

Day for Change zet zich in voor een rechtvaardig economisch systeem. Toegankelijk voor iedereen. Goed voor mens, dier en de planeet. (Sociaal) ondernemerschap en inclusieve financiering staan daarbij centraal. Mooi gezegd maar wat betekent dat nu eigenlijk?

Day for Change besteedt het door leerlingen verdiende geld op twee manieren:

1) Via partnerorganisaties zoals Lendahand verstrekken we leningen aan ondernemers in ontwikkelingslanden. Welke ondernemers dit zijn kun je o.a. hier lezen.
2) Via partnerorganisaties doneren, oftewel geven, we geld aan projecten die mensen helpen bij het opbouwen van een zelfstandig bestaan.

De projecten die wij ondersteunen zijn zorgvuldig gekozen. Op deze pagina vind je meer informatie over hoe wij deze selectie maken. Heb je nog vragen? Ga naar de vraag & antwoord pagina of neem contact met ons op.

Specifieke informatie over projecten die wij dit schooljaar steunen vind je hier.

CBF Erkend Goed Doel

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is CBF-ERKEND-FC.jpg

Day for Change is een Erkend Goed Doel. Dat betekent dat wij voldoen aan  strenge kwaliteitseisen. Toezichthouder CBF controleert dit. Zo weet je zeker dat wij bijdragen aan een betere wereld, zorgvuldig omgaan met elke euro en verantwoording afleggen. Meer weten over Erkende Goede Doelen en gerust geven? Kijk op geefgerust.nl

Inclusive Finance: van microkrediet tot financiële educatie

Day for Change vindt dat iedereen het recht heeft zich te ontwikkelen, zijn of haar talenten te ontdekken en de middelen te verwerven om een zelfstandig bestaan op te bouwen. Dat geldt voor (jonge) mensen hier én voor ondernemende mensen in ontwikkelingslanden. Toegang tot een betaal- of spaarrekening, verzekering of pensioen kan veel bijdragen aan de ontwikkeling van een mens. Onze Koningin Maxima is dat heel erg met Day for Change eens. Als ‘Special Advocate for Inclusive Finance for Development’ voor de Verenigde Naties werkt zij samen met andere landen en organisatie om wereldwijd ook voor de allerarmsten de toegang tot fatsoenlijke financiële dienstverlening mogelijk te maken

Met een spaarrekening kan een gezin veilig geld wegzetten voor onderwijs of noodzakelijke gezondheidszorg. Een verzekering kan een kleine boer beschermen tegen droogte of juist overstromingen. Een microkrediet (kleine lening) tegen een redelijke rente stelt een kleine ondernemer in staat om haar of zijn bedrijf te laten groeien. Betrouwbare en goedkope betaalsystemen (zoals mobiel bankieren) zorgen ervoor dat mensen vrijwel overal geld kunnen overmaken en ontvangen. Al die diensten samen? Dat is microfinanciering.

Maar toegang tot financiële dienstverlening is niet genoeg. Om goed gebruik te kunnen maken van deze diensten moeten consumenten en ondernemers begrijpen hoe deze producten werken en hoe je goed met je geld omgaat: financiële educatie.

Microfinanciering en financiële educatie zorgen voor een financieel systeem dat toegankelijk is voor iedereen, ook de allerarmsten. Dat noemen we inclusive finance. 

Bijdragen aan projecten gericht op financiële inclusie

Toegang tot financiële diensten en financiële educatie is vooral nodig voor jongeren, vrouwelijke ondernemers en kleine boeren. Zij zijn in vaak uitgesloten van het formele financiële systeem. Omdat ze op het platteland wonen waar banken niet actief zijn. Omdat ze weinig opleiding hebben.  Of omdat ze weinig bezittingen die als onderpand kunnen worden gebruikt voor een lening.

De projecten die Day for Change steunt

Day for Change steunt daarom vooral projecten in ontwikkelingslanden die gericht zijn op:

  • Financiële educatie en het versterken van ondernemerschapsvaardigheden van kinderen, jongeren, vrouwen en kleine boeren;
  • Het vergroten van de toegang tot een breed scala aan financiële diensten. Met name spaarmogelijkheden, maar ook korte- en lange termijn kredieten, verzekeringen, elektronische betalingen (zoals mobiel bankieren) en dergelijke.
© Day for Change 2016
contact   privacy   nieuwsbrief