Projecten

Met de winst die de leerlingen in Nederland maken met hun bedrijven en met overige donaties, worden jaarlijks inclusive finance projecten in ontwikkelingslanden ondersteund.

Waar gaat de opbrengst naar toe?

Day for Change zet zich in voor een rechtvaardig economisch systeem. Toegankelijk voor iedereen. Goed voor mens, dier en de planeet. (Sociaal) ondernemerschap en inclusive finance staan daarbij centraal. (Voor de projecten die wij dit schooljaar steunen, scroll naar beneden)

Day for Change vindt dat iedereen het recht heeft zich te ontwikkelen, zijn of haar talenten te ontdekken en de middelen te verwerven om een zelfstandig bestaan op te bouwen. Dat geldt voor (jonge) mensen hier én voor ondernemende mensen in ontwikkelingslanden. Toegang tot een betaal- of spaarrekening, verzekering of pensioen kan veel bijdragen aan de ontwikkeling van een mens. Onze Koningin Maxima is dat heel erg met Day for Change eens. Als ‘Special Advocate for Inclusive Finance for Development’ voor de Verenigde Naties werkt zij samen met andere landen en organisatie om wereldwijd ook voor de allerarmsten de toegang tot fatsoenlijke financiële dienstverlening mogelijk te maken

Inclusive Finance: van microkrediet tot financiële educatie

Met een spaarrekening kan een gezin veilig geld wegzetten voor onderwijs of noodzakelijke gezondheidszorg. Een verzekering kan een kleine boer beschermen tegen droogte of juist overstromingen. Een microkrediet (kleine lening) tegen een redelijke rente stelt een kleine ondernemer in staat om haar of zijn bedrijf te laten groeien. Betrouwbare en goedkope betaalsystemen (zoals mobiel bankieren) zorgen ervoor dat mensen vrijwel overal geld kunnen overmaken en ontvangen. Al die diensten samen? Dat is microfinanciering.

Maar toegang tot financiële dienstverlening is niet genoeg. Om goed gebruik te kunnen maken van deze diensten moeten consumenten en ondernemers begrijpen hoe deze producten werken en hoe je goed met je geld omgaat: financiële educatie.

Microfinanciering en financiële educatie zorgen voor een financieel systeem dat toegankelijk is voor iedereen, ook de allerarmsten. Dat noemen we inclusive finance. 

Bijdragen aan projecten gericht op financiële inclusie

Toegang tot financiële diensten en financiële educatie is vooral nodig voor jongeren, vrouwelijke ondernemers en kleine boeren. Zij zijn in vaak uitgesloten van het formele financiële systeem. Omdat ze op het platteland wonen waar banken niet actief zijn. Omdat ze weinig opleiding hebben.  Of omdat ze weinig bezittingen die als onderpand kunnen worden gebruikt voor een lening.

De projecten die Day for Change steunt

Day for Change steunt daarom vooral projecten in ontwikkelingslanden die gericht zijn op:

  • Financiële educatie en het versterken van ondernemerschapsvaardigheden van kinderen, jongeren, vrouwen en kleine boeren;
  • Het vergroten van de toegang tot een breed scala aan financiële diensten. Met name spaarmogelijkheden, maar ook korte- en lange termijn kredieten, verzekeringen, elektronische betalingen (zoals mobiel bankieren) en dergelijke.

Day for Change ondersteunt zorgvuldig gekozen projecten door middel van donaties. Hierbij werken we samen met Nederlandse partners die over een uitgebreid netwerk in ontwikkelingslanden beschikken, zoals de Rabobank Foundation en Lend-a-Hand

 

© Day for Change 2016
contact   privacy   nieuwsbrief