Day for Change zit niet stil!

11 december, 2023

Je zou soms bijna denken dat we stil zitten bij Day for Change, maar niets is minder waar … Het is zo druk dat we er nauwelijks aan toe komen om verslag uit te brengen. Nu de kerst nadert, ronden veel scholen in Nederland de Day for Change Actie af.

Bijgaand een kleine bloemlezing uit de ervaringen van onze gastdocenten de afgelopen periode. 

Slechts een kleine greep

Onderstaande verhalen vormen slechts een kleine greep uit alle ervaringen van de afgelopen periode. Ruim 30 scholen starten sinds de zomervakantie met een Day for Change project. We gaven gastlessen in het kader van de Day for Change Actie, maar ook losse gastlessen en workshops over geld, wereldburgerschap en duurzaamheid. We werden uitgenodigd om coördinatoren burgerschapsonderwijs bij te praten over het belang van duurzame economische ontwikkeling en hoe je dit onderwerp kan integreren in het onderwijs. En we publiceerden samen met ONE alweer de zevende lesbrief in de reeks lesbrieven Nieuwe Economie. Wil jij ook jouw onderwijs verrijken? Neem dan contact met ons op.

Na de kerstvakantie starten er weer een hele reeks nieuwe scholen met Day for Change.

Kindcentrum de Kei Amersfoort

Een school, die dit schooljaar voor het eerst een Day for Change Actie uitvoerde, is het Kindcentrum de Kei in Amersfoort. Met financiële steun van onze sponsor Rabobank Amersfoort e.o., verzorgde gastdocenten Leonard Zijlstra en Marije Mutter op deze school de gastlessen en de pitches. Leonard schreef na zijn eerste bezoek aan de school. “Het is een geweldig leuke en fijne groep leerlingen en leerkrachten om mee te mogen werken”.  

Baas van de wereld?

Tijdens de gastles Wereldburgerschap praten we met leerlingen over de duurzame ontwikkelingsdoelen, wat zij zelf kunnen doen om bij te dragen aan deze doelen en wat zij zouden willen veranderen als ze ‘baas’ van de wereld waren. Een jongetje van 10 antwoordde op die laatste vraag: ‘ik zou de wereld veel rechtvaardiger willen maken, maar ik denk dat ik dan ook heel veel kritiek van mensen krijgen, ik denk dat ik het daarom toch liever niet wil zijn…’ 

Pitches

Na de gastlessen was het de beurt aan de leerlingen om hun plannen te presenteren. Het waren stuk voor stuk geweldige presentaties. De kinderen zullen de komende weken onder meer creatieve bedrijfjes opzetten in o.a. kerstdecoraties en -kaarten, spelletjes, cup cakes, gerecyclede artikelen, pannenkoeken en een loterij. Tijdens een grote kerstmarkt op school zullen deze producten en diensten gaan verkopen. Dat wordt geheid een succes!

Koningin Wilhelmina College Culemborg

Het KWC in Culemborg beet het spits af dit schooljaar. Al op 30 augustus was Marjan Duursma, manager Educatie, samen met gastdocent Marije Mutter op deze school om de leerlingen aan het werk te zetten. Na een heerlijke zomer hadden de dames er zin. Ze wisten hun enthousiasme goed over te brengen op de leerlingen. In drie maanden tijd verdubbelden de basis-kader leerlingen hun microkrediet. Samen verdienden zij €310,- voor startende ondernemers in Kenia.

SG De Dijk Medemblik

SG De Dijk uit Medemblik doet al voor het derde schooljaar mee aan de Day for Change actie. De leerlingen starten, dankzij sponsoring van Rabobank Alkmaar e.o., in september met de gastlessen door onze gastdocent Peter Commandeur en kregen daarna 2 weken om hun bedrijfsideeën uit te werken.

Samenwerken

De 3e en 4e-jaars leerlingen van de richtingen Economie & Ondernemen en Techniek & Toepassing vormden gemengde bedrijfjes. Het was een hele uitdaging om goed samen te werken met leerlingen uit andere klassen, maar dat is prima gelukt.  De leerlingen blonken uit in de prachtige producten die ze zelf in de techniekles hadden maken: T-shirts, geurzeepjes, kaarsjes, feestpakket, sleutelhangers.  Misschien wel het mooiste product was het vogelhuisje met een heel natuurlijke uitstraling (zie de foto). Er was veel vraag naar, maar kostte wel veel tijd om te maken.

Begin november werd het project succesvol afgerond. De leerlingen verdienden €275 voor het ondersteunen van ondernemers in Kenia.

Spinoza20first Amsterdam

In november waren gastdocenten Marije Mutter, Peter Commandeur, Babet Olde Weghuis, bestuursvoorzitter Elisabeth Rijpkema en directeur Babette Anhalt als begeleiders aanwezig op het Spinoza20first in Amsterdam, voor een Day for Change Challenge. De leerlingen en docenten van 4 havo, 4 en 5 vwo gingen met 8 klassen de uitdaging aan om in één week van de theorie tot de praktijk van een eigen duurzaam bedrijf te komen voor de school-ondernemersmarkt op vrijdag. 

Dat ging niet zonder slag of stoot. (Leren over) Duurzaamheid is een proces dat tijd vergt. De leerlingen kregen een hoop te verstouwen in een week. Marije Mutter schreef na afloop: “Sommige leerlingen waren openhartig over hun zorgen over onze wereld: binnen hun families met thema’s als armoede, de gevolgen van de coronapandemie, milieu en oorlogen.”

Van Zorgen naar een Beter morgen!

We zijn trots op alle leerlingen, want wat zijn er prachtige bedrijfjes ontstaan:

  • De jongens die direct wisten hoe ze duurzaam konden ondernemen: van hun microkrediet kochten ze plastic restjes waarmee ze prachtige milieuvriendelijke 3D telefoonhouders printten! 
  • Drukkaarten pleitte op eigen wijze voor een beter milieu. Op de Ondernemersmarkt hadden ze hun drukpers mee. Met hun linoleum gesneden kaarten met het thema ‘een betere wereld’ drukten ze ter plekke de prachtigste kaarten op zelf geschept papier! 
  • Reizen voor groentjes bedacht een duurzame wijze om van de wereld te proeven: veganistische wereldrecepten in een prachtig kookboekje, dat voorkomt heel wat CO2!
  • De enige dienst op deze school had een Gouden randje: Jingle Bell Rocks nam hun publiek in drie uitverkochte rondes mee in een allesomvattende kerstshow met livemuziek. 
  • En Spinoza Bakt verwenden de bezoekers van de markt met een variatie van milkshakes van gesponsord ijs, (havermout)koeken en andere versbereide duurzame ‘lekkerbekjes’.

Alle leerlingen van het Spinoza20first verdienden in één week ruim €1500!

© Day for Change 2016
contact   privacy   nieuwsbrief