Haagse jongeren ondernemen voor een ander

19 april, 2021

In februari zijn zes klassen van het Johan de Witt Scholengroep in Den Haag (online) van start gegaan met de Day for Change Actie. De leerlingen zetten een eigen duurzame onderneming op met een microkrediet. Met de winst die ze maken, steunen zij een organisatie voor micropensioenen in Ghana. Zo snijdt het mes aan twee kanten.

Vorig jaar werd het project plotseling stilgelegd toen de scholen dicht gingen op 16 maart. Dit heeft de school er gelukkig niet van weerhouden om dit jaar weer mee te doen.

“Op het Johan de Witt vinden we het belangrijk dat leerlingen niet alleen leren wat Ondernemen is maar vooral wat Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen is. Dat mens en milieu minstens zo belangrijk zijn als geld verdienen.”

Economiedocent Lars van Gelder over de Day for Change Actie

Coronaproof

Eind maart hebben de leerlingen hun ondernemersplannen gepresenteerd. Er wordt door de geldende coronamaatregelen een extra beroep gedaan op de creativiteit van de leerlingen om een coronaproof onderneming op te zetten. Het mooie is dat veel leerlingen ook juist de kansen zien die de pandemie met zich meebrengt. De jonge ondernemers gaan bijvoorbeeld mondkapjes maken of boodschappen bezorgen, diensten en producten die juist nu erg populair zijn.

Gastlessen

Voorafgaand aan de pitch hebben de leerlingen drie gastlessen gevolgd. De eerste gastles over de Duurzame Ontwikkelingsdoelen en wereldburgerschap werd gegeven door Day for Change. Bij de gastlessen Duurzaam Ondernemen en Eigen Geld werd Day for Change bijgestaan door medewerkers van Aegon. Dit bedrijf is zowel inhoudelijk als financieel betrokken bij het project. Aegon medewerkers hebben ook gejureerd bij de presentatie van de ondernemersplannen en de leerlingen voorzien van tips en tricks om de onderneming te laten slagen.    

“De missie van Aegon is: mensen in staat stellen om zelf bewust keuze te maken voor een gezonde financiële toekomst. Met het ondersteunen van het Day for Change programma in de stad waar ook ons hoofdkantoor is gevestigd willen wij jonge mensen bewust maken van de keuzes die zij hebben om in de toekomst hun geld te verdienen. Of het hebben van een eigen onderneming bij je past leer je met dit programma”.

alsdus Marjolein Breed, MVO manager van Aegon Nederland

Balans op maken

De leerlingen hebben nu nog een week om zo veel mogelijk geld te verdienen voor micropensioenen in Ghana. Volgende week is het tijd om de balans op te maken. Is het gelukt om het microkrediet te verdubbelen? Of misschien wel verdriedubbelen? Wij zijn erg benieuwd!

© Day for Change 2016
contact   privacy   nieuwsbrief