Worstelen met corona maatregelen in Oeganda

22 april, 2020

Met de winst die leerlingen hier maken steunt Day for Change onder andere via de organisatie ICCO jonge (agrarische) ondernemers in Oeganda. Hoe gaan deze ondernemers om met het Corona virus en wat voor invloed heeft dit op hun bedrijfsvoering? Lees hieronder het verhaal van Judith.

Judith Wucakowun is een 34-jarige boerin uit het Nebbi-district in het noorden van Oeganda. Net als miljoenen andere Afrikaanse boeren heeft zij het extra moeilijk tijdens de corona-crisis.

Cassave
Vroeger was Judith lerares, maar hiermee verdiende zij niet genoeg om goed voor haar hulpbehoevende zoontje te kunnen zorgen. Daarom stapte ze in 2016 over op de landbouw. Samen met haar broer verbouwt ze cassave en nog wat andere groenten zoals tomaten. Hun landbouwgrond ligt op 15 kilometer van hun huis.

High Flyers programma
Door het High Flyers-project heeft Judith de kennis en vaardigheden gekregen om van haar landbouwbedrijf een succesvolle onderneming te maken. Ze is gekoppeld aan een mentor, een ervaren lokale boer, die haar daarbij helpt. Door de opgedane kennis is de kwaliteit van de gewassen verbeterd. Het project helpt Judith ook om trots te zijn op wie ze is. Als jonge, vrouwelijke ondernemer in de landbouw vervult ze een voorbeeldrol voor andere jonge vrouwen.

De wereldwijde uitbraak van covid-19 in maart 2020 stelt Judith voor grote uitdagingen.

Boda bodas

Geen transport
Door de lockdown is in Oeganda al het transport platgelegd. “Dit is een grote zorg” vertelt Judith. “Onze landbouwgrond ligt op 15 kilometer van ons huis, dicht bij een rivier. Het voordeel is dat daar ook in de droge tijd gegarandeerd water is, maar nu is het heel moeilijk om er te komen. We hebben een aantal arbeiders die op het land werken en die zitten daar nu vast. De boda bodas (lokale naam voor motortaxi’s) mogen momenteel geen mensen vervoeren en voor het vervoer van voedsel vragen ze een enorm hoge prijs. Mijn broer en ik lopen nu om de beurt elke week naar onze landbouwgrond om de arbeiders voedsel te brengen.”

Cassave

Weinig voedsel
“Het is heel moeilijk geworden om de groenten die we verbouwen te verkopen op de markt. Transport is niet mogelijk of te duur. Mensen kopen ook niet veel groente meer op de markt. Daardoor zijn de prijzen te laag om nog winst te kunnen maken. Zelfs cassave is tegenwoordig zo goedkoop dat de boeren nu hun hele oogst drogen voor latere verkoop. Het wordt daardoor ook steeds moeilijker om voedsel te kopen.”

Wachten op regen
“Mijn gehandicapte zoontje heeft veel zorg nodig. Het is nu moeilijker om die te geven. Mijn jongere zus helpt me als ik er niet ben, maar dat betekent ook een extra mond om te voeden. Mijn laatste cassave-oogst heb ik al verkocht. Ik was van plan nog meer te planten, maar de regens zijn onvoorspelbaar. Nu kan ik alleen het land klaarmaken en wachten tot er regen komt.”

Goede verkoop
“Ik heb veel geluk gehad de laatste keer dat mijn broer en ik naar de markt gingen, drie maanden geleden. Met de verkoop van onze tomaten, uien en groene paprika hebben we toen een goede winst gemaakt. Na verdeling van de winst hield ik UGX 400.000 (€ 96,-) over. Dat is waar mijn gezin op dit moment mee overleeft.”

Cultuur
“Ik heb zeep gekocht en probeer mijn huisgenoten aan te moedigen om regelmatig hun handen te wassen om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Ik zie wel problemen in onze gemeenschap. Mensen, vooral de mannen, zijn er aan gewend om ’s avonds in het handelscentrum samen te komen om bier te drinken. Dit levert botsingen op met de politie, die probeert hen te dwingen naar huis te gaan. Thuis blijven is moeilijk in onze cultuur.”

Zorgen
“Op dit moment zijn mijn grootste twee zorgen: hoe kan ik mijn producten voor verkoop op de markt krijgen en hoe kan ik mijn zoontje blijven beschermen? Gelukkig gaat het medisch nog goed met hem, maar hij is kwetsbaar en als hij naar het ziekenhuis moet is dat een groot probleem. Ik hoop dat ik hem goed voedsel kan blijven geven zodat hij niet ziek wordt.”

High Flyers programma
Het doel van het High Flyers-programma in Noord-Oeganda is om 1.000 jongeren op het platteland in staat te stellen om hun agrarische bedrijven in stand te houden en te laten groeien, en daarmee 850 nieuwe banen te creëren. Het programma duurt in totaal 3 jaar.

Het projectteam blijft de deelnemers ook tijdens de corona-crisis zo goed mogelijk ondersteunen.

Meer weten? Lees verder op de pagina ‘Jonge Ondernemers in Oeganda’.

 

© Day for Change 2016
contact   privacy   nieuwsbrief