Jonge ondernemers in Oeganda

8 december, 2019

Naast het verstrekken van leningen doneert Day for Change ook geld. In het schooljaar 2020-2021 gaat er o.a. € 15.000,- naar de organisatie ICCO. Deze organisatie steunt hier jonge ondernemers in Oeganda mee.

Steun aan jonge ondernemers in Oeganda. Waarom is dit nodig?

Maar liefst 75% van de Oegandese bevolking is onder de 30 jaar en er heerst hoge jeugdwerkloosheid. Ondernemerschap en plattelandsontwikkeling zijn daarom erg belangrijk. Ondernemende jongeren in Oeganda hebben te maken met uitdagende omstandigheden. Veel door jongeren opgezette bedrijven lukt het niet om te blijven bestaan. De jongeren missen zakelijke kennis, ondernemerschapsvaardigheden, netwerken en toegang tot financiering.

Hoe gaan deze ondernemers om met het Corona virus en wat voor invloed heeft dit op hun bedrijfsvoering? Lees het verhaal van Judith.

Programma

Doelstelling: 1.000 jongeren op het platteland van Oeganda in staat stellen om hun agrarische bedrijven in stand te houden en te laten groeien, en daarmee 850 nieuwe banen te creëren.

  • Locatie: het district Nebbi en de sub-regio Lango in Noord-Oeganda.
  • Doelgroep: 1.000 jonge ondernemers (18 – 35 jaar) met een agri-business in het district Nebbi of de regio Lango, die minimaal 1 jaar bestaat en een omzet heeft van minimaal USD 2000 per jaar.

    Olie persen uit pinda’s

  • Type jongeren/bedrijfjes: veel jongeren in de landbouw in Nebbi/Lango zijn vroegtijdige schoolverlaters. De meeste bedrijfjes richten zich op akkerbouw (van bijvoorbeeld mais, sorghum en rijst) of veeteelt. Een deel handelt in agrarische producten, of in daarvoor benodigde ‘inputs’ zoals zaden en kunstmest. Een klein deel richt zich op het verwerken van agrarische producten (zoals het malen van granen, het branden van koffie, het verwerken van cassave tot chips en het persen van olie uit noten en zaden), opslagfaciliteiten (‘storage’) of verhuur van tractoren. De meeste bedrijfjes zijn informeel.
  • Duur: driejarig programma, van januari 2019 – december 2021.
  • Activiteiten:

1) Promotie, werving en selectie van 1.000 jonge ondernemers (35% vrouw) in 3 groepen.

2) Training: 1.000 geselecteerde jongeren/bedrijfjes krijgen 3-daagse ondernemerschapstraining (o.a. financieel management, marketing, personeelsmanagement, customer care, pitchen voor financiering). Een verdere selectie van 300 jonge ondernemers krijgt een gespecialiseerde marketing training.

3) Mentorschap: 300 jonge ondernemers krijgen regelmatige en langdurige hulp van een mentor om de dagelijkse bedrijfsvoering te verbeteren (100-200 succesvolle ondernemers worden hiervoor geselecteerd en ontvangen 1-daagse training, helpen elk 2-3 jongeren in eigen omgeving en een zelfde type onderneming).

4) Financiële diensten: de jonge ondernemers krijgen hulp bij toegang tot krediet (pitch events met geselecteerde financiële instellingen).

Voortgang programma 

Na een mediacampagne en oproep om in te schrijven is de eerste groep ondernemers in augustus 2019 geselecteerd. De eerste trainingen hebben plaats gevonden. Het jaar 2019 was het eerste jaar van het High Flyers Project in Oeganda. Benieuwd naar de eerste resultaten? Lees dan verder op de pagina ‘Voortgang steun aan jonge ondernemers in Oeganda‘.

Dankjewel dat je met Day for Change deze jonge ondernemers in Oeganda steunt. Meer weten en op de hoogte blijven? Houd onze website in de gaten of meld je aan voor onze nieuwsbrief.

© Day for Change 2016
contact   privacy   nieuwsbrief