Training door Elly in Benin

1 december, 2017

Het lespakket waarmee jongeren in Nederland leren ondernemen, vormt de basis van het project ‘Je crée mon entreprise’ in het West-Afrikaanse land Benin. Er is het afgelopen jaar hard gewerkt aan het lokaal toepasbaar maken van het lesmateriaal. Waarbij onze collega Elly Janssen vanuit Nederland advies gaf. In oktober 2017 is Elly naar Benin gereisd om daar een training aan docenten te verzorgen. Zij reageren zeer enthousiast.

20171017_095021

 

Conferentie

Twee jaar geleden is Elly gevraagd om op een internationale conferentie van AgriProFocus een pitch te houden over wat Day for Change in Nederland doet. De conferentie ging over de toekomst van voedsel en de rol van jongeren hierin. “Hoe kun je landbouw meer aantrekkelijk maken voor jongeren?” was de centrale vraag. Elly en Babette hielden twee world cafés met in totaal 30 deelnemers. Op de aanpak van Day for Change (jongeren laten ondernemen met een microkrediet) ontvangen zij zeer enthousiaste reacties.

Hoezo Benin?

Op de conferentie komt Elly in contact met de Nederlandse organisatie Woord en Daad. In Benin werkt deze organisatie nauw samen met het lokale Dedras aan een project voor jongeren en ondernemen. Dit biedt mooie aanknopingspunten.

Training

20171017_180915 (2)In oktober 2017 is het dan eindelijk zover! Elly gaat naar Benin om samen met een lokale consultant 18 docenten  en 7 Dedras medewerkers te trainen in het ‘Day for Change’ programma. Wat Elly opvalt tijdens de training is het enorme enthousiasme van de docenten: “Ze staan te trappelen om iets nieuws te leren, iets praktisch. Ze hebben als het ware ‘honger’ naar kennis en zijn heel nieuwsgierig.”

Docent: “We hebben het al jaren over hoe we de praktijk en de theorie beter met elkaar kunnen verbinden. Met dit project gaan we dat ook echt doen.” Elly: “Veel kinderen kunnen niet naar een vervolgopleiding, en juist daarom is het goed als ze al op jonge leeftijd leren hoe ze kunnen ondernemen.”

Zelf ervaren

Tijdens de training ervaren de docenten zelf hoe het is om een bedrijf op te zetten: brainstormen, ondernemersplan maken, marktonderzoek doen en je bedrijfsplannen presenteren aan een jury. Ook de echte lespraktijk ontbreekt niet. Op een basisschool in Sinendé in Noord-Benin oefent een docent met een groep van 20 kinderen in de leeftijd van 10 tot 13 jaar een IMG_4928brainstormsessie.

Ondertussen zitten er 17 docenten achter in de klas, observeren de docent en geven hem hier later feedback op. De ideeën (gerelateerd aan de landbouw) die de kinderen bedenken zijn: soja kaas maken en verkopen, moestuin, fruit en groente verkopen of klusjes doen in de landbouw, zoals katoen oogsten.

Microkrediet

Tijdens de Day for Change Actie in Nederland zetten leerlingen met een microkrediet een eigen bedrijf op. De winst die de jongeren maken gaat naar microkrediet- en educatieprojecten in ontwikkelingslanden. Elly: “In Benin is het voor volwassen al lastig om een microkrediet te krijgen, laat staan voor kinderen. Leerlingen moeten dus creatiever zijn om een begin te maken. Ook is nog niet helemaal duidelijk wat ze gaan doen met de opbrengst. Mogelijk willen ze het geld lokaal investeren.”

Pilot op 12 scholen

Het enthousiasme van de docenten blijkt ook uit het vervolg op de training. Het plan was om op 4 scholen een pilot te houden. Hier zijn de 18 getrainde docenten het niet mee eens! Zij willen niet in de wacht worden gezet en willen met het geleerde aan de slag. De pilot wordt nu op 12 scholen gehouden waarbij de docenten het lesmateriaal in de praktijk toepassen en de leerlingen ook echt hun bedrijfjes gaan runnen.

Wordt vervolgd

20171020_163930_001Er zijn al veel mooie resultaten behaald; 18 docenten en 7 medewerkers van Dedras zijn getraind. De pilot loopt tot eind december. Daarna worden de ervaringen van de docenten en hun leerlingen verwerkt in het definitieve materiaal. En kan ‘Je crée mon entreprise’ (Ik maak mijn bedrijf) zo mogelijk in heel Benin uitgerold worden!

© Day for Change 2016
contact   privacy   nieuwsbrief