Leerlingen van De Lingeborgh maken het verschil

12 november, 2020

Geen leerboeken, maar echt aan de slag. Voor jezelf, voor een ander en voor de wereld. Dat is de Day for Change Actie. Leerlingen van De Lingeborgh in Geldermalsen doen mee!

Ideeën waarmaken

‘Kaarsjes met kerstdecoratie in ingezamelde glazen potten, fotolijstjes van overgebleven stukken plexiglas die anders weggegooid worden: kinderen hebben zúlke creatieve ideeën’, zegt Marjan Duursma van stichting Day for Change. ‘In dit project kunnen ze die waarmaken en dat motiveert enorm. Samen met Rabobank West Betuwe bieden we het programma aan. We leveren het lesmateriaal en geven gastlessen over wereldburgerschap en de Duurzame Ontwikkelingsdoelen.

De Rabobank verzorgt gastlessen over duurzaam ondernemen. Daarna bedenken de leerlingen een bedrijfje waarmee ze geld kunnen verdienen. Ze maken een ondernemingsplan en presenteren dat tijdens een pitch, met de Rabobank en Day for Change in de jury. Wordt het goedgekeurd, dan krijgen ze zelf een microkrediet: cash geld om gelijk mee te beginnen. De winst die de leerlingen maken gaat naar ondernemende mensen in ontwikkelingslanden.’

Echt geld

Docent Margreet Visser is blij met het project. ‘De Lingeborgh werkt als UNESCO-school vanuit vier thema’s: vrede & mensenrechten, intercultureel leren, burgerschap en duurzaamheid. We vinden het belangrijk dat onze leerlingen hun talenten ontwikkelen en leren om positief bij te dragen aan de samenleving. Day for Change past daar geweldig goed bij. Leerlingen ervaren dat je ook in je eentje of als klein team kunt bijdragen aan een betere wereld. Door duurzaam te ondernemen én door een ander te helpen met de winst uit je onderneming. De gastlessen waren een echte eyeopener voor de leerlingen.

“Dus we krijgen dan echt geld?”

was hun verbaasde reactie. Jazeker! Dat maakt het heel realistisch, en daardoor zijn de leerlingen meteen enthousiast’.

Perfecte match

Voor de Rabobank West Betuwe is het project een perfecte match, vindt accountmanager MKB Roy Rouwhorst. ‘Duurzaamheid, ondernemerschap en financiële zelfredzaamheid zijn belangrijke thema’s voor de Rabobank, als coöperatieve financiële instelling. Samenwerken aan een betere wereld, daar draait het ook om bij Day for Change. Met dit project helpen we leerlingen bij het zelfstandig omgaan met geld, het ontwikkelen van ondernemende vaardigheden én stimuleren we duurzaam denken en doen. De gastlessen waren heel leuk om te geven vanwege het enthousiasme van de leerlingen. Ze hadden er duidelijk al over nagedacht en kwamen met mooie plannen. Daar krijgen ook wij energie van!’

Meedoen?

In samenwerking met de Rabobank West Betuwe laat Stichting Day for Change leerlingen van 10 t/m 16 jaar in het werkgebied van de bank kennis maken met duurzaam ondernemerschap, wereldburgerschap en omgaan met geld. Interesse? Meedoen is nog mogelijk!

© Day for Change 2016
contact   privacy   nieuwsbrief