Haagse leerlingen ondernemen voor een ander

19 juli, 2021

Geen leerboeken, maar echt aan de slag. Voor jezelf, voor een ander en voor de wereld. De Johan de Witt Scholengroep uit Den Haag doet mee aan de Day for Change Actie. De leerlingen maken op een speelse en ondernemende manier kennis met wereldburgerschap, duurzaam ondernemen en omgaan met geld.

Goede doel

In februari, toen Den Haag verpakt was in een dikke laag sneeuw, zijn zes klassen van het Johan de Witt Scholengroep in Den Haag (online) van start gegaan met de Day for Change Actie. Vanaf toen hebben ze hard gewerkt om met een microkrediet als startkapitaal een duurzaam bedrijfje op te zetten en een mooie winst te behalen voor People Pensions Trust in Ghana. En dat is gelukt. De leerlingen hebben ruim €260,- euro verdiend!

Economie docent Lars van Gelder is enthousiast over het project:

Op het Johan de Witt vinden we het belangrijk dat leerlingen niet alleen leren wat Ondernemen is maar vooral wat Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen is. Dat mens en milieu minstens zo belangrijk zijn als geld verdienen.”

Het klaslokaal uit

Naast dat de leerlingen met dit project als echte ondernemers buiten de grenzen van het klaslokaal aan de slag gaan, komt ook de buitenwereld het klaslokaal in. Dit gebeurt door een reeks gastlessen van Day for Change in samenwerking met Aegon. Dit bedrijf is zowel inhoudelijk als financieel betrokken bij het project. Aegonmedewerkers hebben ook gejureerd bij de presentatie van de ondernemersplannen en de leerlingen voorzien van tips en tricks om de onderneming te laten slagen.    

“De missie van Aegon is: mensen in staat stellen om zelf, bewust keuze te maken voor een gezonde financiële toekomst. Met het ondersteunen van het Day for Change programma in de stad waar ook ons hoofdkantoor is gevestigd willen wij jonge mensen bewust maken van de keuzes die zij hebben om in de toekomst hun geld te verdienen. Of het hebben van een eigen onderneming bij je past leer je met dit programma”.

alsdus Marjolein Breed, MVO manager van Aegon Nederland.

Corona

Er wordt door de geldende coronamaatregelen een extra beroep gedaan op de creativiteit van de leerlingen. Het mooie is dat veel leerlingen hier ook juist kansen zien en handig inspelen op de veranderingen in de markt. Er werden bijvoorbeeld (zelfgemaakte) mondkapjes verkocht en boodschappen bezorgdiensten opgericht. Ook verdiende de jonge ondernemers geld met de verkoop van duurzame plantenbakken en telefoonhouders gemaakt van gerecycled materiaal en zelf geborduurde sleutelhangers.

Bedankt!

Day for Change hoopt dat de leerlingen veel hebben geleerd over samenwerken, initiatief nemen en doorzetten en tegelijkertijd een beter beeld hebben gekregen van wat ondernemen nu eigenlijk is. We bedanken de Johan de Witt scholengroep en Aegon voor het begeleiden en mogelijk maken van het project. Bovenal bedanken we natuurlijk de leerlingen voor hun inzet!

© Day for Change 2016
contact   privacy   nieuwsbrief