Gastles microkrediet op de basisschool

30 augustus, 2018

Na een lange warme zomer is in de regio’s zuid en midden het schooljaar weer begonnen. Dinsdag mocht ik mijn eerste gastles microkrediet geven aan groep 7 van de Prinses Ireneschool in Den Haag. Het was een inspirerende middag.

Prinses Ireneschool    logofonds1818

Wat is armoede?

In de gastles over microkrediet beginnen we met de vraag: wat is armoede? Voor sommige leerlingen van de Prinses Ireneschool is armoede geen geheel onbekend begrip. Daarom zijn we extra blij dat we van Fonds 1818 een donatie hebben gekregen om de Day for Change Actie op onder andere deze school te kunnen doen dit jaar.

Kan jij zelf iets tegen armoede doen?

Toen ik aan de klas vroeg wie er dacht zelf iets aan armoede te kunnen doen, gingen alle handen de lucht in! Dat was voor mij de eerste keer in drie jaar Day for Change. De leerlingen kwamen met mooie voorbeelden van hoe je arme mensen zou kunnen helpen zoals door vrijwilligerswerk te doen, geld of eten te geven, kleding te doneren ect.

Wat, gaan wij zelf ondernemen?

De klas ontplofte bijna toen ik vertelde dat ze een microkrediet zouden krijgen waarmee ze zelf een minionderneming mochten beginnen. Wat? Krijgen wij zelf geld? Gaan we dan echt dingen verkopen? Maar moeten we dat dan echt terugbetalen? En, wat als dat niet lukt? Na de eerste vragen te hebben beantwoord kwamen al meteen de ideeën.

Wijze les

Het mooiste vond ik de vraag aan het eind van de les:

“Juf, vraagje: stel dat ik na afloop van de actie door ga met mijn bedrijf, en ik blijf winst maken. Mag ik dan nog steeds een deel van mijn winst aan Day for Change geven?”

Natuurlijk was mijn antwoord ja. En toe ik zei dat ik dat wel heel erg goed van hem vond verklaarde hij zich nader:

“Ja juf, ik heb dan namelijk eigenlijk aan Day for Change te danken dat ik een goed lopend bedrijf heb, dus dan wil ik graag wat blijven terug doen.”

Daar kunnen wij volwassenen nog heel wat van leren. Gelukkig zijn de leerlingen van nu, de ondernemers van morgen!

Sta jij voor de klas op een basisschool en wil je ook het ondernemend gedrag van jouw leerlingen stimuleren met het lesmateriaal van Day for Change? Hier vind je meer informatie!

 

© Day for Change 2016
contact   privacy   nieuwsbrief