Eind oktober vond op het Alfa College (MBO) in Hoogeveen de ‘Dag van de Duurzaamheid’ plaats. Day for Change verzorgde hier diverse gastlessen over Wereldburgerschap, de Sustainable Development Goals (SDG’s) en over Duurzaam Ondernemen. Gastdocente Marije Mutter geeft in dit artikel een sfeerimpressie van de dag.
Als mijn collega Babet en ik binnenstappen, is het Alfa College in Hoogeveen al gehuld in gezellige bedrijvigheid; in de hal staan standjes en docenten zijn druk met de laatste voorbereidingen. In het kader van De Dag van de Duurzaamheid staat er vlakbij de ingang voor een winkeltje een grote gevlochten mand met de tekst: “Voedselbank”. Er liggen al wat etenswaren in, die zullen worden uitgedeeld aan mensen die het hard kunnen gebruiken. Wat een fijn gevoel!
Babet en ik geven vandaag beide drie gastcolleges aan mbo’ers van verschillende opleidingen: verzorgenden, bakkers, ondernemers, beveiligers… En deze variatie is tijdens de gastcolleges goed te merken: geen enkele les is hetzelfde. Terwijl Babet haar groepen levendig vertelt over Duurzaam Ondernemen, neem ik leerlingen mee in Wereldburgerschap. Dat sluit goed aan bij het vele vrijwilligerswerk dat ik zowel in Nederland als in andere landen deed, onder andere ruim drie jaar op vluchtelingenkampen- en projecten in Griekenland. Samen vinden we antwoorden op vragen als: Wat is goed leven? Wat zijn huidige uitdagingen in de wereld? Welke stappen zetten we al en welke moeten we zetten om de Duurzame Ontwikkelingsdoelen te behalen in 2030? En zo discussiëren en bevragen we elkaar een uur lang.
Wat opvalt is de klas die maar uitdagingen blíjft noemen. De leerlingen wisselen elkaar vliegensvlug af met dingen die in hun ogen anders moeten en waar ze zich zorgen om maken. De problemen vliegen ons om de oren. (Inter)nationale en persoonlijke vraagstukken wisselen zich af. Er wordt geluisterd, actief meegedaan, gedroomd en gespard. “Álles moet anders want zoals het nu gaat, gaat het niet meer!” Klinkt het uit verschillende monden. Dit raakt me, want ik besef me dat ik op hun leeftijd een stuk zorgelozer door het leven ging: Corona hield me niet thuis- afgezonderd van leeftijdgenoten en Nederland vocht niet tegen overstromingen.
Als één van de leerlingen vertelt hoe maatschappelijke problemen haar gezin rechtstreeks raken, luistert de klas muisstil. Een moment waaruit voor mij blijkt hoe verbindend lesgeven en samenzijn kan zijn. Om niet in alle uitdagingen te verdrinken, maar vooral ook te kijken naar mogelijkheden, blijf ik extra lang stilstaan bij de volgende dia met foto’s en verhalen over verschilmakers. In mijn voorbeelden zijn het toevallig allemaal jonge vrouwen die met hun actie de wereld echt veranderen. Te denken valt aan Malala en Greta Thunberg, maar ik haal ook minder bekende voorbeelden aan.
Terwijl de leerlingen het lokaal verlaten komt een leerling nog even napraten, zegt hoe interessant ze de les vond en hoe fijn het was om hier samen over te praten. Ik bedank haar voor haar openheid, deze wereldburger van de toekomst.
Ook interesse in (losse) gastlessen van Day for Change? Neem contact op.