Cacaoboer Antonio Chávez

Naam: Antonio Chávez
Leeftijd: 52 jaar
Soort boer: cacaoboer in San Martin, Peru
Gezinssituatie: alleenstaand
Lid van: Cacao coöperatie Asproc

Wie is Antonio?

Antonio Chávez is een cacaoboer in het noorden van Peru, in de provincie San Martin. Cacao verbouwen doet hij al heel zijn leven. Hij heeft het stuk land van zijn vader overgenomen. Voor de cacao coöperatie Asproc zamelt hij cacaovruchten in van alle boeren in de regio. Antonio zorgt vervolgens voor het fermentatie[1]-, en drogingsproces. De grote bakken voor fermentatie, de stellingen voor het drogen van de cacaobonen en de opslagplaats van de gedroogde cacao staan allemaal rondom zijn huis. Hij woont er met bijna zijn hele familie. Antonio is zelf niet getrouwd en hij heeft ook geen kinderen, maar hij heeft wel 3 nichtjes die ook bij hem wonen.

De dag van Antonio

Iedere dag houdt hij zich bezig met zijn cacaobomen, maar daarnaast zorgt hij dus ook voor een optimale kwaliteit van de cacao voor de coöperatie. Hij begint zijn dag ’s ochtends al om 7 uur op het land. Hij eet en rust dan tussen 11 uur en 13 uur. Daarna werkt hij nog enkele uren door. In de periode van oktober tot en met december, in de piek van de cacao productie, zijn de werkdagen van Antonio een stuk langer. In deze periode wordt door de boeren uit de regio gemiddeld maar liefst 2000 tot 3000 kilogram cacao geleverd per 15 dagen, waar dit normaal 500 tot 800 kilogram is.

De voordelen van de coöperatie

Om de arme cacaoboeren in Peru een betere toekomst te geven en de mogelijkheid om hun inkomsten te verbeteren en hun kinderen naar school te sturen, is het van groot belang dat hun marktpositie verbetert. Daarom is het belangrijk dat Antonio – maar ook de andere boeren in de regio – zich aansluiten bij de coöperatie. In het door Day for Change gefinancierde project zal de coöperatie onder andere Antonio begeleiden om de kwaliteit en de hoeveelheid van zijn cacao te vergroten. Om lid te worden van de coöperatie betaalt Antonio eenmalig 200 Sol (+/- € 58,-), en moet daarnaast 3% van zijn omzet aan de coöperatie afstaan. Van dit geld worden investeringen gedaan, zoals droogtafels en transport van de cacao. Wanneer Antonio de coöperatie zou verlaten, krijgt hij zijn ‘overgebleven’ investering terug.

Chocolade

Van verbouwde cacao wordt, na de export, veelal pure chocolade gemaakt, waarin soms wel 75 tot 80% cacao verwerkt is. Deze chocolade is erg populair in Europa en Amerika, maar Antonio vindt deze net als veel andere Peruanen, iets te bitter! Deze chocolade wordt dan lokaal ook niet veel geproduceerd. Hij heeft deze gekregen van importeurs die de boeren bezoeken en dan wat van hun aanbod meenemen. Antonio is meer een zoetekauw. In Peru is het gebruikelijk om vloeibare bereiding van cacao te nuttigen: de cacao wordt geroosterd op circa 50 graden. Er ontstaat dan een pasta, die na het mengen met wat melk, water en eventueel suiker, een heerlijke zoete drank is. Van de schillen die van de cacao afkomen, kan daarnaast ook thee worden gemaakt. Die is wel een stuk minder zoet!

Hoe wordt chocola gemaakt?

Chocola wordt gemaakt van cacaobonen. In de fabriek wordt het chocola. Kijk maar naar dit Schooltv filmpje.


[1] De fermentatie van de cacaoboon is een gistingsproces met hulp van bacteriën of schimmels en in afwezigheid van zuurstof. Tijdens dit proces wordt het vruchtvlees afgebroken en krijgt de cacaoboon kleur en de typische cacaogeur.

 

© Day for Change 2016
contact   privacy   nieuwsbrief