Wat is Upcyclen?

18 november, 2019

Leerlingen gebruiken tijdens de Day for Change Actie steeds vaker oude en gebruikte materialen. Hieruit ontstaan hele mooie nieuwe producten. Dit noemen we upcyclen.

Meer waarde

Bij Upcyclen worden materialen verwerkt tot een nieuw product, waarbij de kwaliteit van het materiaal niet wordt gedegradeerd. Het materiaal wordt dus niet afgebroken, maar refashioned. De naam UP-cycling komt voort uit het feit dat de materialen zodanig worden hergebruikt dat ze meer waarde krijgen en zij omhoog bewegen in de supply chain. Vaak gehoorde termen die samengaan met upcycling zijn ‘Cradle-2-Cradle’ en circulaire economie. Beide termen zijn onder andere gericht op het zoveel mogelijk hergebruiken van materialen, zonder verlies van kwaliteit of waarde.

Hip item

Het hergebruiken van gebruikte materialen (denk aan gedragen kleding, maar ook oud zeil, leer, plastic etc.) om er vervolgens weer een nieuw en hip item van te maken. Je vindt upcyclen ook terug als trend binnen diverse interieurstromen, denk aan een industriële look waar een oud olievat is ge-upcycled tot hippe stoel. Pinterest en Instagram staan vol met inspirerende en hippe items die ge-upcycled zijn.

 

Inspiratie nodig?

Zoek je inspiratie voor upcycling? Deze instagram accounts zijn heel populair op gebied van upcycling: UpCycleThat, UpCycle.nl, UpCycle_it

 

 

 

 

 

© Day for Change 2016
contact   privacy   nieuwsbrief