Van alle markten thuis!

25 april, 2018

Donderdag 12 april stond het plein voor MFC ‘De Spil’ in Gasselternijveen vol met kraampjes van pas opgezette bedrijfjes. De eigenaren van deze bedrijfjes waren de leerlingen van groep 6-7 van DKC ’t Kompas. Om hun project: Day for Change af te sluiten, hadden ze besloten om dat in een vorm van een markt te doen en met het mooie weer kon die markt mooi buiten plaatsvinden. Dat was weer in het voordeel van de bedrijfjes die gingen autowassen, Lente Flurrys verkochten en het bedrijfje wat 40+ voetbal aanbood. Global Goals, de organisatie die dit project mede mogelijk maakt, was weer zeer aangenaam verrast, hoe de jonge ondernemers hun diensten en producten met enthousiasme verkochten.

Sleutelhangers te Koop! Hier heerlijke Lente Flurrys, Wie wil er zelf slijm maken? Een aantal uitspraken die over het ‘marktplein’ werd geroepen. Dit allemaal om zoveel mogelijk te verkopen en geld in te zamelen voor het goede doel Day for Change. Day for Change is een organisatie die zich inzet voor arme mensen in o.a. Cambodja, India en Kenia. Ze geven deze mensen de mogelijkheid om een microkrediet aan te gaan, om zich zo financieel sterker te maken en een minder zorgelijke toekomst te creëren.

Global Goals
Global Goals, een internationale organisatie waar de gemeente Aa en Hunze zich voor inzet, is de kracht achter dit project. Global Goals zet zich in om de 17 doelen die de wereldleiders in 2015 hebben gesteld te realiseren voor 2030. Een paar van die doelen zijn: Geen armoede, geen honger, geen verschil tussen man en vrouw, zorg voor het milieu. De leerlingen zijn zich dus ook extra in gaan zetten voor deze doelen. Zo was er een bedrijfje Houtgirls, die boomstammetjes recycleden tot naamplaatjes en plankjes met 3 uiltjes

Uiltjes, Day for Change    markt, Day for Change

Gastlessen
Judith Bandell van Day for Change heeft als gastdocente de leerlingen veel geleerd over het starten van een bedrijf, het maken van een bedrijfsplan, wat microkrediet is en wat je er mee kunt doen én het doen van research. Na een aantal weken moesten de bedrijfjes hun plan pitchen aan een jury waar ook de eigenaar van de plaatselijke Dagwinkel in zat. Tijdens deze pitch vroegen de bedrijfjes om een microkrediet en de jury bepaalde, of het krediet al dan niet goed gekeurd werd. De aanvragen werden, soms na wat kleine aanpassingen, gehonoreerd.

De afsluitende markt werd druk bezocht en de bedrijfjes waren aan het eind van de markt bijna allemaal uitverkocht. De meisjes van TaLente Flurrys hebben hun personeel (ouders) nog ingezet om extra ijs voor de flurrys te halen bij hun sponsor de Dagwinkel. Zij waren deze markt dan ook de topverkopers met een bedrag van € 182,50. Van dit bedrag moet nog wel het microkrediet van worden terug betaald, maar dat gaat makkelijk lukken, zoals de meisjes zeiden.

De totale opbrengst voor Day for Change is € 511,85. Een groot succes dus. Waarbij de leerlingen veel geleerd hebben en plezier hebben gehad en zowel Global Goals, als Day for Change zeer tevreden mogen zijn met de doelen die gehaald zijn.

 

© Day for Change 2016
contact   privacy   nieuwsbrief