Uitslag Day for Change Verkiezing: de Day for Change Makers 2024!

5 juli, 2024

Dit jaar is er weer volop gestemd tijdens de Day for Change Verkiezing 2024, maar liefst 1500 stemmen werden er uitgebracht. Een aantal van de genomineerde behaalde zelfs het lokale nieuws met hun deelname aan de Day for Change actie. Vrijdag 21 juni werden de stemmen geteld en kwam de spannende ontknoping, want het was een ware nek-aan-nek race. Inmiddels zijn onze winnaars bekend! Onze gastdocenten Marjan en Eva gingen deze week langs op de scholen van de winnaars. Zie hieronder de trotse winnaars met hun terecht verdiende oorkondes in handen.

De winnaars van het primair onderwijs: Pebbles groep -Kindcentrum de Kei  

De Pebbles leerlingen van Kindcentrum de Kei organiseerde een kerstmarkt met poffertjes, pannenkoeken, popcorn en limonade, koekjes en kerstballen, stickers, tweedehands spullen, loterij en spelletjes. Om te zorgen dat alles zoveel mogelijk duurzaam was waren er prijzen van Tony chocolonely, voor de loterij, veel tweedehands spullen en werd er gewerkt met duurzame en biologische producten voor de pannenkoeken e.d. Het was een topdag ,waarbij de leerlingen van de groepen 4 t/m 8 geweldig samenwerkten!

De winnaars van het VMBO: De Oliebollenboys – Amsfort College Amersfoort  

De Oliebollen Boys van het Amsfort College In Amersfoort sprongen met hun product slim in op de vraag in december. Zoals de naam van hun bedrijf al zegt: ze bakten oliebollen. Daarbij gebruikten ze papieren zakjes, plantaardige zonnebloemolie (fair trade) en ontzorgden ze het schoolpersoneel door in de kerstvakantie voor alle leerlingen oliebollen te bakken. De samenwerking verliep super: “we hebben in de kerstvakantie zelfs een hele dag gebakken, onze leraar kwam nog langs en onze vaders en moeders hielpen ook die dag”. Minder goed ging het in het begin met de planning: “we kochten iets te snel in en de docent liet de oliebollen 1 nacht in de auto staan terwijl het vroor. We zijn blij met onze fouten, die hebben we met de leraar besproken. Wij vonden dit echt een supergaaf traject.”

De winnaars van de HAVO: Luckywood – wandplanken, Elde College Sint-Michielsgestel

De dames van Lucky Wood maakten fraaie en op-en top duurzame wandplanken van tweedehandsmaterialen: oude planken en oude hoefijzers. Ze zijn zelf erg tevreden over de samenwerking en de goede taakverdeling, maar moeten toegeven dat de planning beter had gekund. Zeker bij de start van hun bedrijfje verliep de organisatie soms wat chaotisch. Dat stond hun succes niet in de weg. Ze maakten een goede winst met hun product dat volgens een van de klanten multifunctioneel is: “Als je hem op zijn kop hangt kun je hem ook als kapstok gebruiken.” En het blijkt dat je met 2 gekneusde vingers ook door kan naar de verkiezing van de landelijke finale.

De winnaars van het VWO/Gymnasium: Custom Keys – d’ Oultremont College Drunen

De mannen van Custom Keys schreven zelf een mooi verslag van hun ervaringen met Day for Change:

“Wij maken gepersonaliseerde sleutelhangers van duurzaam hout, zodat mensen ‘groen en duurzaam’ een statement kunnen maken. Wij printen afbeeldingen, namen, logo’s en nog veel meer op onze sleutelhangers met behulp van een lasersnijder (kost wel wat denkwerk). Het product word geleverd in een zakje van composteerbaar plastic met een stylish touwtje. Dit leveren wij op de fiets, en dus zo duurzaam mogelijk aan de deur thuis af. Ook nemen wij alle vormen en maten aan voor onze sleutelhangers, zodat mensen echt alle mogelijkheden hebben. De grote vraag blijft: hebben wij nou eigenlijk iets geleerd van dit project? Jazeker, wij hebben geleerd dat maar heel weinig vanzelf komt. Wij hebben hard moeten werken aan dit project en hebben er dan ook echt veel moeite in gestoken. Wij hebben ook alle vijf geleerd hoe je met echt geld om moet gaan. Ook hebben we geleerd dat je geld kunt verliezen en wat goede service nou echt betekent. Gelukkig heeft iedereen zijn steentje bijgedragen aan dit project!” Lees hier hun volledige verhaal.

© Day for Change 2016
contact   privacy   nieuwsbrief