Steun aan meisjes in Malawi

6 juli, 2020

Met de winst die jongeren in Nederland maken, helpt Day for Change ondernemende mensen in ontwikkelingslanden vooruit. In het schooljaar 2020-21 steunen wij met Aflatoun International de organisatie Hope for Relief in Malawi. Deze organisatie zorgt dat meisjes naar school kunnen (blijven) gaan. Onderwijs aan meisjes heeft enorm veel impact. Natuurlijk voor meisjes zelf maar ook als hefboom. Het leidt tot minder armoede, minder bevolkingsgroei én minder klimaatverandering!

Hope for Relief, Malawi

De organisatie Hope for Relief in Malawi, opgericht in 2013, is een lokale, door jongeren geleide organisatie. De jongeren streven naar betere informatievoorziening over gezondheid en onderwijs in de lokale gemeenschap. De organisatie heeft een specifiek programma rondom veiligheid van meisjes op school. Met als doel de opleiding van meisjes te bevorderen en jonge meisjes te beschermen tegen vroege huwelijken.

Meisjes op school houden

Hope for Relief werkt samen met Aflatoun International en Day for Change om het Aflateen+ lesprogramma te integreren in het curriculum. Aangezien veel meisjes stoppen met school zodra ze beginnen met menstrueren, wil het project ‘Keeping Girls Safe in Schools’ ervoor zorgen dat meisjes op school blijven en met succes het basis- en voortgezet onderwijs afmaken.

Als onderdeel van het programma zijn 22 Aflatoun-clubs opgericht op basisscholen en middelbare scholen op het platteland van het Rumphi-district in Malawi. Elke club bestaat uit 20-30 vrouwelijke deelnemers en is verbonden met moeders groepen van de verschillende scholen. Vóór de COVID-19-pandemie kwamen ze één keer per week bijeen.

Spaargroep

Op de Phalasito basisschool hebben meisjes een spaargroep opgericht.  Ze zorgden voor een moestuin op school en verkochten alle groenten aan de leden van de gemeenschap rond de school. De helft van het ingezamelde geld werd onderling verdeeld en de andere helft werd bewaard op een groepsbankrekening, beheerd door de meisjes zelf. Veel van de deelnemers gebruikten hun deel van het geld om schriften en pennen te kopen.

Radioprogramma’s in tijden van corona

In maart gingen ook in Malawi de scholen dicht vanwege de corona-pandemie. Waar we in Nederland meteen overgingen op digitaal onderwijs, was dat op het platteland van Malawi niet mogelijk door gebrek aan laptops, smartphones en digitaal lesmateriaal. Hope for Relief gebruikt nu radioprogramma’s om meisjes te bereiken. “We zijn overgeschakeld op radioprogramma’s, zodat we kwetsbare meisjes kunnen blijven bereiken met informatie over sociale en financiële educatie”, vertelt een medewerker.

Wedstrijd handen wassen

Hope for Relief speelt ook nog op een andere manier flexibel en creatief in op de omstandigheden. Zo organiseerden ze een wedstrijd handen wassen (Hand Wash Challenge). Met lokale beroemdheden/ rolmodellen roepen ze jongeren op om mee te doen.  De organisatie vraagt jongeren (15- 24 jaar) in een video van 1 minuut te laten zien hoe je op de aanbevolen wijze je handen wast. Een panel kiest uit alle inzendingen 20 winnaars. De winnaars krijgen een prijs en een handwas set (emmer met kraan, zeep, handdoeken, handschoenen en gezichtsmaskers).

De winnaars worden gevraagd om op een centrale plek in hun dorp/ stad met de handwas set te gaan staan en voorbijgangers (op een veilige afstand) te informeren over handen wassen en andere maatregelen ter bestrijding van corona. Hope for Relief verwacht op deze manier veel mensen te bereiken en haar bijdrage te leveren in de strijd tegen corona.

© Day for Change 2016
contact   privacy   nieuwsbrief