Recordwinst door Texelse leerlingen

8 mei, 2019

Leerlingen van de Hogeberg op Texel hebben voor Day for Change een recordwinst van maar liefst € 4.232,47 verdiend. Wat een prestatie!


Een eigen bedrijf beginnen 

Day for Change houdt in dat de leerlingen een bedrijf opzetten. Hiervoor moeten ze eerst een plan maken en een presentatie houden. Waarbij ze met een goed plan een microkrediet krijgen van de bank. Hiermee starten de leerlingen hun eigen bedrijf en de winst gaat naar ondernemende mensen in India en Afrika. 


Gastlessen wereldburgerschap en ondernemen

In februari is het startsein voor de actie gegeven met gastlessen door medewerkers van Rabobank Kop van Noord-Holland en Day for Change. De gastsprekers vertellen de leerlingen over: de inhoud van het project, wereldburgerschap, hoe je een ondernemersplan maakt en presenteert, en waar de uiteindelijke winst naartoe gaat. 


Presentaties in bioscoop Cinema Texel 

Na het maken van de ondernemersplannen is het tijd om deze te presenteren. Dat gebeurt op een wel heel bijzondere locatie namelijk in de bioscoop Cinema Texel. Aan een jury bestaande uit medewerkers vanuit de school, Rabobank en Day for Change presenteren de leerlingen hun plannen en vragen het benodigde microkrediet aan. 


Leerlingen verkopen hun product of dienst 

Met een klein startkapitaal variërend van 5 tot 30 euro gaan de leerlingen aan de slag. Vooral eten is populair. De ervaring leert dat dit goed loopt. De jonge ondernemers staan bijvoorbeeld met etenswaar op de lokale markt, bij recreatieparken of bieden voor winkelpanden hun tosti’s, churros of poffertjes aan. Of ze organiseren een ‘panna’-toernooi, bakken cup cakes met leerlingen van de basisschool, verkopen zelfbedrukte T-shirts of maken ramen schoon onder de pakkende naam ‘spuiten tegen de ruiten’. 


Bingo levert € 1520,- op

Het evenement van Deesie en Isabel verdient speciale aandacht. Zij organiseren een bingo in het dorpshuis van Oudeschild en weten daarmee een winst van wel € 1520,- te behalen. Door met het verhaal over Day for Change langs bedrijven te gaan slepen ze airfryers, rondvluchten, overnachtingen etc. als prijzen binnen. Het enthousiasme van de meiden en hun goede promotie zorgen ervoor dat het dorpshuis afgeladen vol zit met wel 80 mensen.

Opbrengst naar ondernemers in India en Afrika

Op de school wordt op vrijdagochtend de ‘Uitmarkt’, een markt waarop de leerlingen hun bedrijven presenteren, gehouden. Na het inleveren van de kasboekjes en het geld is een fantastisch eindresultaat van € 4.232,47 bekend gemaakt. De winst gaat naar ondernemende mensen in India en Afrika. Dank aan alle deelnemende leerlingen, docenten, Tesselaars en de Rabobank! 

Als dank voor hun inzet delen Rabobank medewerkers petit fours aan de leerlingen uit. Inge Reyntjes, coördinator bij Day for Change

© Day for Change 2016
contact   privacy   nieuwsbrief