Pantarijn onderneemt

3 juni, 2022

“Ik ben echt trots op wat we met ons bedrijf hebben bereikt!”. Dat zegt Jordi. Hij is een van de leerlingen van RSG Pantarijn in Wageningen die dit jaar meedoen met de Day for Change Actie. 

Van idee naar uitvoering

Al een paar maanden zijn de leerlingen in de vierde en vijfde klas er druk mee. Als onderdeel van het vak Bedrijfseconomie gaan ze zélf ondernemen en tegelijkertijd de wereld een beetje mooier maken. Ze kregen gastlessen over wereldburgerschap, geld en duurzaam ondernemen van Day for Change en de Rabobank. Vervolgens gingen ze in groepjes brainstormen, marktonderzoek doen en een ondernemingsplan maken. Daarna werd het echt spannend: zélf hun plannen presenteren voor een ‘kredietcommissie’ van Rabobank Vallei en Rijn. Gehaakte onderzetters van restjes garen, zelfgemaakte zaadbommen of een bingo in het verzorgingstehuis – de jury zag allerlei creatieve en duurzame ideeën voorbij komen. De plannen werden beloond met een lening van maximaal €25,-. Daarna was het eindelijk tijd voor het échte werk: de uitvoering. Hoe is dat afgelopen? 

Een mooie opbrengst

De afsluiting van het project vond plaats in bijzijn van Rabobank Vallei en Rijn en Day for Change. Joey Borgers van de Rabobank is onder de indruk. ‘’Als ondernemer is het belangrijk dat je focus hebt. Deze leerlingen hebben een bedrijf gerund terwijl er óók op andere vlakken het nodige van ze gevraagd werd. Toch hebben ze prachtige resultaten behaald’’. Er is veel geleerd. De leerlingen benoemen onder andere de kunst van goed samenwerken, initiatief nemen, met geld omgaan, klanten aanspreken en doorzetten. En ook het financiële resultaat mag er zijn. In totaal maakten de drie klassen een winst van ruim €600, die via Day for Change geheel ten goede komt aan kansarme en ondernemende vrouwen in Malawi.

Schoolwinnaars

Het bedrijf ‘Helpend Hondje’ is tot schoolwinnaar uitgeroepen en mag meedoen aan de landelijke verkiezing van Day for Changemakers van het Jaar, die eind juni plaatsvindt. Zij wisten door goede samenwerking en marketing het vertrouwen te winnen van hun klanten en lieten zóveel honden uit dat ze meer dan €100,= winst maakten. Gelukkige honden, gelukkige baasjes!

Stichting Day for Change in samenwerking met Rabobank Vallei en Rijn

In samenwerking met de Rabobank laat stichting Day for Change zoveel mogelijk jongeren in de regio op een praktische manier kennis maken met duurzaam ondernemen, wereldburgerschap en geld. RSG Pantarijn is één van de scholen die het project heeft omarmd.

© Day for Change 2016
contact   privacy   nieuwsbrief