Leerlingen in het Westland ondernemen voor een ander

3 april, 2019

In het Westland is ondernemen aan de orde van de dag. Veel jongeren kennen ondernemers maar zélf ondernemen is dan toch weer iets heel anders. Met de Day for Change Actie zetten de leerlingen een eigen bedrijf op met een microkrediet. Met de winst die ze maken, steunen zij ondernemers in ontwikkelingslanden. Zo snijdt het mes aan twee kanten.

 

Meer dan 100 leerlingen

Jongeren die hier de auto van de buurman wassen, kunnen het begin betekenen van een taxibedrijf in Kenia. Zo werkt de Day for Change Actie. In samenwerking met Rabobank Westland laat Stichting Day for Change zoveel mogelijk leerlingen in de regio op een speelse en ondernemende manier kennis maken met ondernemen, wereldburgerschap en omgaan met geld. Dit schooljaar doen er vier scholen in het Westland mee. Meer dan 100 leerlingen van basisschool Prins Willem Alexander, basisschool Godfried Bomans en het ISW Sweelincklaan in ’s Gravenzande en de Openbare Daltonschool in Honselersdijk ervaren hoe het is om met een klein beetje geld méér geld te verdienen, en daarbij ook iets te doen voor een ander.

Pitchen voor een jury

Op de basisschool Prins Willem Alexander hebben ze de Day for Change Actie al afgerond. De twee groepen 8 hebben het fantastisch gedaan. Begin deze maand presenteerden de jonge ondernemers hun plannen aan de kredietcommissie. De leerlingen waren goed voorbereid en kregen een microkrediet van totaal 170 euro toegekend. Meester Jelmer schreef over de pitch:

“Nu was het met de pitch echt voor het echie en daar leren de kinderen net weer even wat meer van. Juist dat er twee vreemden in de jury bij zitten, maakt het nog extra officieel. Leuk dat jullie ook met kritische vragen kwamen, daar hebben ze veel aan.”

Het vertrouwen van de kredietcommissie werd beloond. Met de verkoop van onder andere armbandjes, stressballen, badzout, potjes met bakmixen, sieraden, planten, bloemen en natuurlijk bloembollen hebben de leerlingen bijna 1500 euro verdiend!!

IMG_4468     IMG_4469-1

Geld verdienen voor een goed doel

Het mooie is dat de leerlingen dit geld dus niet in hun eigen zak steken. In het geval van de basisschool Prins Willem Alexander gaat de winst naar een leengroep van tien boerinnen in Oeganda. De boerinnen verbouwen vooral bananen en koffie, die ze verkopen aan handelaren in de stad. Met de lening kunnen de tien vrouwen in deze groep hun kleine boerderij verder uitbreiden met meer grond. Hierdoor kunnen zij in de basisbehoefte voorzien voor zichzelf en hun gemeenschap.

Bij de andere drie scholen zijn Day for Change en de Rabobank net langs geweest om samen te spreken over wereldburgerschap en ondernemen. De leerlingen zijn nu druk aan het brainstormen en in april is het voor hen tijd om hun plannen te presenteren en in praktijk te brengen. We kijken er naar uit!!

 

© Day for Change 2016
contact   privacy   nieuwsbrief