Ondernemen gaat niet altijd over rozen

21 juni, 2019

Een ondernemer moet flexibel, volhardend en creatief zijn en ook nog eens goed kunnen samenwerken. Een ondernemer moet kansen zien en kansen grijpen en bovendien goed kunnen omgaan met tegenslagen. Dit alles ervoeren de studenten van het MBO Rijnland die dit jaar voor Day for Change een eigen onderneming begonnen.

Inloopspreekuur

Tijdens de presentatie van de ondernemersplannen bleek dat het aan creativiteit en verkoopvaardigheden niet ontbrak bij de studenten. Voorafgaand aan de pitch hadden de studenten al gebruik kunnen maken van een inloopspreekuur bij de Rabobank Groene Hart Noord. Hier hadden ze hun plannen doorgesproken met enthousiaste medewerkers die een aantal goede tips gaven. Onder andere hierdoor zaten de pitches goed in elkaar. Alle studenten kregen het door hen aangevraagde microkrediet om hun onderneming op te starten. 

Goed idee

De studenten hadden leuke ideeën zoals een afvalbakje voor in de auto met bedrijfslogo, een kaars in ‘Oma-kopje’ uit de kringloopwinkel, een eigen t-shirt lijn met zelfontworpen opdruk en de verkoop van zelfgemaakte armbandjes. Helaas bleek gedurende de uitvoering dat een goed idee niet altijd een garantie is voor een succesvolle onderneming. In het praktische gedeelte van de Day for Change Actie wordt een beroep gedaan op hele andere vaardigheden dan in het begin van het project. Hiertussen schakelen is niet altijd even makkelijk. 

Leermomenten

Tegenslagen zoals een mede-ondernemer die met de opleiding stopt of een mislukt verkoopmoment zorgden ervoor dat het voor sommige studenten moeilijk was om de draad weer op te pakken. Andere studenten zagen in een tegenslag juist een mooi leermoment en gingen wel met volle moed door. Het uiteindelijke resultaat van de hele klas is prima. Samen hebben de studenten 190 euro verdiend voor Day for Change. Een netjes bedrag! 

Rabobank als sponsor

Na de pitches verscheen er een artikel over de Day for Change Actie in de Dichterbij van Rabobank Groene Hart Noord. Hierin vertelde Renate Noordhoek, docent economie en projectbegeleider waarom zij mee hebben gedaan met Day for Change: 

‘Allereerst staan wij voor 100% achter de doelstellingen van de organisatie die het microkrediet in ontwikkelingslanden mogelijk maakt. Daarnaast maakt het leerlingen bewust van problemen waar mensen in ontwikkelingslanden mee te maken hebben. Deze mensen hebben vaak geen toegang tot bankzaken en zo wordt hen de kans ontnomen om in hun eigen financiële behoefte te voorzien. Een ander belangrijke reden is dat wij de studenten voorbereiden op het ondernemerschap. Het starten van een eigen bedrijf en het verkopen van een product hoort hierbij. Door mee te doen met Day for Change gaan de studenten ervaring opdoen in de praktijk. Alle zaken van het starten van een bedrijf komen daarbij aan bod, zoals het aanvragen van krediet en het daadwerkelijk verkopen van een product.’

Eerste keer MBO deelname

De dertig eerstejaars studenten van de opleiding Manager Retail waren de allereerste MBO studenten die tijdens hun opleiding meededen aan de Day for Change Actie. Zij hebben dus ook de weg gebaand voor alle MBO studenten die hen hopelijk gaan volgen. Het was een succesvol project met waardevolle leermomenten voor alle betrokken partijen die we gaan gebruiken om het in de toekomst nog beter te doen

© Day for Change 2016
contact   privacy   nieuwsbrief