“De beste stimulans voor de economie is juist een sterke middenstand. Ook in opkomende economieën zouden middelgrote en kleine bedrijven heel goed kunnen bijdragen aan economische groei. Als de werkgelegenheid groeit, zorgt dit voor een daling van de armoede. En dat leidt weer tot bijvoorbeeld betere gezondheidszorg en onderwijs.”
Deze tekst staat op de website van Lendahand. Lendahand is een partij die sinds 2012 door middel van crowdfunding, micro- en mesokredieten verstrekt aan ondernemers in ontwikkelingslanden. Wij zijn het 100% met Lendahand eens!
Daarom gaan we samen met alle leerlingen die meedoen aan de Day for Change Actie (en natuurlijk alle anderen die willen bijdragen) geld verdienen voor een van de ondernemers van LendaHand uit de Filipijnen en langs die weg schoolkinderen in de Filipijnen aan goed lesmateriaal helpen!
Met € 3.800 kan Ann Margaret de eigenaar van ASLAN Eduforum Inc. meer Kids Brown tablets inkopen om te verspreiden onder Filipijnse scholieren.
Wij gaan samen met jullie dit geld verdienen!
ASLAN eduforum, Inc. is in 2013 opgericht als coöperatie in Mandaluyong City. Het familiebedrijf houdt zich bezig met de distributie van studieboeken. De visie van de organisatie is het beschikbaar maken van kwaliteitsonderwijs aan Filipino kinderen – zowel in de steden als in meer rurale gebieden.
ASLAN Eduforum importeert en distribueert lesboeken. Daarnaast gelooft het bedrijf sterk in het beschikbaar maken van innovatieve lesmethoden waarbij gebruik gemaakt wordt van multimedia. Op het moment zijn zij de enige distributeur van Kids Brown 2.0 – een tablet met daarop het volledige curriculum.
Ann Margaret is de president van ASLAN eduforum. Ze is getrouwd met een Koreaan, moeder van 2 kinderen en afgestudeerd docent. Ze heeft momenteel 9 mensen in dienst. Zij ontvangen allemaal loon, gratis maaltijden en een bonus als het goed gaat.
Met een lening kan Ann meer Kids Brown tablets inkopen om te verspreiden onder Filipino scholieren.
Lokale partner NPFC verstrekt een lening die moet worden terugbetaald in 12 maanden.
Filipijnse bedrijven die de lokale economie stimuleren, kunnen een lening krijgen via de financieringsinstelling NPFC. NPFC heeft sinds 2009 een vergunning als “Lending Company” en valt onder toezicht van de lokale Securities and Exchange Commission.
Mede-oprichter Jose Rico Coligado heeft meer dan zestien jaar ervaring met microkredieten voor kleine en middelgrote ondernemingen. Ook heeft hij ruim twaalf jaar voor een fonds van de Filipijnse overheid een microkredietportefeuille beheerd.
In totaal wonen er meer dan 90 miljoen mensen op de Filipijnen, het grootste gedeelte hiervan is Rooms-katholiek. Het land heeft een oppervlakte van ruim 300.000 km2. Manila is een miljoenenstad en de hoofdstad van het land. De grootste stad op de Filipijnen is echter Quezon.
Dienstverlening en industrie zijn de belangrijkste pijlers van de economie. Die economie is in de afgelopen jaren stabiel gegroeid. Sinds 2012 met gemiddeld meer dan 5% per jaar. Gemeten naar bruto binnenlands product (bbp) was de Filipijnse economie in 2015 de 39e economie van de wereld. Het BBP per hoofd van de bevolking was $ 2.863 en daarmee behoort het land tot de armere landen in de wereld. De economische ongelijkheid is groot. De economische macht en welvaart is geconcentreerd bij een kleine bovenklasse. 33% van de inwoners leeft onder de armoedegrens.