Leerlingen van het Willem van Oranje maken het verschil

20 mei, 2022

De jeugd – én duurzaam ondernemen – heeft de toekomst. Dat bleek ook bij de afsluiting van de Day for Change Actie op het Willem van Oranje College in Waalwijk. Vol enthousiasme werkten de leerlingen de afgelopen maanden aan het project. Met een microkrediet starten zij in groepjes een eigen duurzaam bedrijf. De winst die ze maakten komt via Day for Change ten goede aan kleine ondernemers in Malawi. 

Leren door te doen

“Ik heb er veel van geleerd en ik vond het een leuk project. Ondernemen gaat niet vanzelf, en duurzaamheid is nog best wel ingewikkeld” zegt een leerling. Iemand anders vult aan: “het was gaaf om te ervaren hoe je zelf geld kunt verdienen met tweedehands spullen en producten van restmateriaal’’. 

De leerlingen kregen gastlessen van Day for Change en de Rabobank, en mochten vervolgens hun ondernemingsplannen pitchen voor een echte ‘kredietcommissie’ op het kantoor van Rabobank de Langstraat. Mooie producten zoals vogelhuisjes en laptopstands van resthout, handgemaakte kussentjes van oude kleding en hippe plantjes in gerecyclede flessen passeerden de revue. Met een microkrediet van maximaal €30 brachten de leerlingen hun plannen vervolgens ten uitvoer.

Een mooie opbrengst en schoolwinnaars

En met resultaat! De feestelijke afsluiting van het project vond plaats in bijzijn van Rabobank De Langstraat en Day for Change. In totaal maakten de twee klassen in een paar weken tijd een prachtige winst van maar liefst €695, die via Day for Change geheel ten goede komt aan kansarme en ondernemende vrouwen in Malawi. 

Het bedrijf ‘Eco-kaarsen’ is de schoolwinnaar en mag meedoen aan de landelijke verkiezing van Day for Changemakers van het Jaar, die eind juni plaatsvindt. Van oude kaarsresten en groenteblikken maakten deze leerlingen een prachtig duurzaam product. Door goede samenwerking, doorzettingsvermogen en met €10 aan microkrediet realiseerden ze een winst van €114. 

De leerlingen zijn als jonge ondernemers enorm gegroeid in het proces en hebben daarnaast een geweldig resultaat behaald voor mens én planeet.

Samenwerking met Rabobank De Langstraat

In samenwerking met Rabobank De Langstraat laat Stichting Day for Change al vijf jaar zoveel mogelijk jongeren in de regio op een praktische manier kennis maken met duurzaam ondernemen, wereldburgerschap en geld. Het Willem van Oranjecollege is één van de middelbare scholen in de Langstraat die het project heeft omarmd. Jaarlijks doen er in heel Nederland zo’n 6.000 leerlingen mee. Door de Day for Change Actie leren jongeren dat ondernemerschap en inzet bijdraagt aan financiële zelfredzaamheid, maar ook aan een rechtvaardiger wereld en duurzame ontwikkeling.

© Day for Change 2016
contact   privacy   nieuwsbrief