Khun Saram

Met 4.250 euro kan Saram een extra hectare landbouwgrond kopen en haar peper, bananen en cashewnoten oogst vergroten.

KHUN_SaramSaram is 57 jaar en woont met haar man en vijf schoolgaande kinderen in de Tbong Khmum provincie in Cambodja (Zuidoost-Azië). Sinds zeven jaar hebben Saram en haar man een eigen boerenbedrijf. Ze verbouwen peper, bananen, cashewnoten, rubber en cassave. De oogst verkopen ze op de lokale markt.Met een lening kan Saram een extra hectare landbouwgrond, zaden en mest kopen en zodoende haar oogst vergroten. Ze is van plan om haar extra inkomen te gebruiken voor het schoolgeld voor haar kinderen.Lokale partner Kredit verstrekt de lening. Deze moet in 24 maanden worden afbetaald.
 • Leningnemer: Kredit
 • Terugbetaaltermijnen: Halfjaarlijks
 • Looptijd: 24 maanden
 • Rente op jaarbasis: 3.0%
 • Naam bedrijf: Khun Saram
 • Eigenaar: Ms. Saram Khun
 • Locatie: Cambodja Tbong Khmum province, Cambodja
 • Sector: Agrarisch
 • Opgericht: 2010
 • Aantal medewerkers: 1
 • Omzet: € 10.607

Over Kredit

Kredit is een van de grootste financiële instellingen van Cambodja en staat – net als de andere Cambodjaanse lokale partner Maxima – zeer goed aangeschreven. Uitgangspunt van Kredit is altijd om de (sociale) behoefte van hun klanten goed te begrijpen. En daar de juiste producten voor aan te bieden. Hiernaast reserveert Kredit elk jaar 5-10% van de winst om te doneren aan sociale initiatieven in de regio.

Cambodja

Cambodja is een land in Zuidoost-Azië. Het grenst aan Thailand, Laos en Vietnam. In Cambodja wonen meer dan 15 miljoen mensen. Het is het op 69 na dichtstbevolkte land ter wereld. Het boeddhisme is de belangrijkste religie van het land.

Cambodja is een zeer arm land en de economie draait slecht door de vele oorlogen. Landbouw is de belangrijkste activiteit. Rijst, rubber en maïs zijn de belangrijkste gewassen. Er is bijna geen industrie en de industrieën die er zijn produceren hoofdzakelijk voor de binnenlandse consumptie.

In 1999 en 2000 groeide het BNP met 5%, in 2001 met 6,3% en in 2002 met 5,2%. De economie groeit, maar blijft gehinderd door corruptie, ongelijkheid en een gebrek aan kwaliteitsvol werk en onderwijs. De groei is kwetsbaar. De economie blijft erg afhankelijk van toerisme, goedkope textielproductie en buitenlandse hulp.

Het toerisme is de snelst groeiende sector in de Cambodjaanse economie in de afgelopen jaren. Ondanks de groeipercentages staat de regering voor een grote uitdaging. Het grootste deel van de begroting wordt nog steeds betaald met buitenlandse hulp en de politieke instabiliteit en corruptie houden veel buitenlandse investeerders tegen. Ook het gebrek aan scholing en de bijna totale afwezigheid van infrastructuur op het platteland zorgen voor grote problemen in de nabije toekomst (Bron: Wikipedia).

Lendahand

“De beste stimulans voor de economie is juist een sterke middenstand. Ook in opkomende economieën zouden middelgrote en kleine bedrijven heel goed kunnen bijdragen aan economische groei. Als de werkgelegenheid groeit, zorgt dit voor een daling van de armoede. En dat leidt weer tot bijvoorbeeld betere gezondheidszorg en onderwijs.”

Samenwerking

Deze tekst staat op de website van Lendahand. Lendahand is een partij die sinds 2012 door middel van crowdfunding, micro- en mesokredieten verstrekt aan ondernemers in ontwikkelingslanden. Wij zijn het 100% met Lendahand eens!

Daarom gaan we samen met alle leerlingen die meedoen aan de Day for Change Actie (en natuurlijk alle anderen die willen bijdragen) geld verdienen voor een van de ondernemers van LendaHand uit Cambodja en haar vijf schoolgaande kinderen!

© Day for Change 2016
contact   privacy   nieuwsbrief