“Dit is het leukste project dat ik tot nu toe op school gedaan heb!’’

14 februari, 2019

Dat zegt Colin. Hij is een van de leerlingen van het Johannes Fontanus College in Barneveld die dit jaar meedoen met de Day for Change Actie. Met een microkrediet zetten leerlingen een eigen bedrijf op. Met de winst die de leerlingen maken, steunen zij ondernemers in ontwikkelingslanden.

Al weer voor de tiende keer laat Stichting Day for Change leerlingen in de regio Gelderse Vallei op een speelse en ondernemende manier kennis maken met ondernemerschap, wereldburgerschap en omgaan met geld. In een bijzondere samenwerking met de Rabobank. Het Johannes Fontanus College en het Van Lodenstein College doen al vanaf het begin mee, De Meerwaarde is vorig schooljaar aangehaakt. Zo’n 300 leerlingen ervaren dit schooljaar hoe het is om met een klein beetje geld méér geld te verdienen, en daarbij ook iets te doen voor een ander. 

Van idee naar uitvoering

Al maanden zijn de leerlingen van Mavo-3 business klas van het Johannes Fontanus College er druk mee. In oktober gaf Day for Change de aftrap met een gastles over Microkrediet en Ondernemen. In groepjes gingen leerlingen brainstormen, marktonderzoek doen en een ondernemingsplan maken. Daarna werd het echt spannend: zelf hun plannen presenteren voor een ‘kredietcommissie’,  met daarin onder andere een medewerker van de Rabobank. Oliebollen bakken, kerstbomen verkopen en een telefoon-oplaadpunt voor op school – de jury zag allerlei creatieve ideeën voorbij komen. De plannen werden beloond met een lening van maximaal €40,-. Toen was het eindelijk tijd voor het échte werk: de uitvoering. Hoe is dat afgelopen?

Ondernemen, dát wil ik later gaan doen!

Deze week vond de afsluiting van het project plaats, in bijzijn van Rabobank Gelderse Vallei en Day for Change. Er is heel veel geleerd. Zo benoemen leerlingen onder andere de kunst van goed samenwerken, initiatief nemen, met geld omgaan, klanten aanspreken en doorzetten. En ook het financiële resultaat mag er zijn! Ruim €800 hebben deze jongeren verdiend voor het goede doel: een groep vrouwen in India die van Day for Change een lening krijgt om hun bedrijfjes uit te breiden.

Johannes Fontanus College

Colin, Teun en Jasper zijn enorm enthousiast. Met hun bedrijfje Simple Trees wisten ze maar liefst €600 winst te maken met de verkoop van kerstbomen. “Ik vond het echt heel interessant, hier wil ik later iets mee gaan doen’’ zegt Colin. Ook Teun heeft veel geleerd: ‘’Eens niet met de neus in de boeken, maar lekker zelf aan de slag: de leverancier regelen, een planning maken, folders rondbrengen, een vergunning aanvragen, de betalingen administreren, alle bomen bezorgen. Er kwam heel veel bij kijken’’. Het kostte veel tijd, maar ze hadden ook veel lol en weten nu al dat ze het dit jaar weer willen gaan doen. Kennismaken met ondernemerschap en een ondernemende houding ontwikkelen – dat zijn precies de doelstellingen van de Day for Change Actie!

 

 

© Day for Change 2016
contact   privacy   nieuwsbrief