Inspiratie voor een plastic vrij leven!

1 mei, 2019

We zien bij Day for Change op scholen steeds vaker bedrijfjes ontstaan die zich richten op het recyclen van diverse materialen zoals plastic.

Tijdens onze gastlessen besteden we veel aandacht aan relevante thema’s als fair trade en de circulaire economie. Wij maken onze jonge generatie middels Day for Change bewust van hun rol en dat zij een bijdrage kunnen leveren aan een positieve verandering in de samenleving. Dat leidt tot verrassende bedrijfjes die producten maken zoals mooie armbandjes van de lipjes van blikjes frisdrank of kerstkransen van oude kleding. Ik raak altijd super geïnspireerd door deze leerlingen, die de meest creatieve oplossingen bedenken.

Reseacle

Een van die bedrijfjes van leerlingen die zo’n creatieve oplossing heeft bedacht voor het recyclen van plastic is Reseacle

Deze groep leerlingen maakt prachtig ontworpen producten van gerecycled plastic, zoals de whale clip en diverse sleutelhangers. Ze zijn zelfs van plan hun bedrijfje na de actie van Day for Change voort te zetten.

Reseacle whale clip

Mee’s Atelier

Een ander bedrijfje van een leerling is Mee’s Atelier. Dit bedrijfje heeft ook een geweldige oplossing voor plastic vrij leven. Bij Mee’s Atelier maken ze bijenwas doeken en zakken. Het alternatief voor het gebruik van aluminiumfolie en plasticfolie in de keuken.Deze doeken en zakken zijn ideaal voor het verpakken van koude etenswaren zoals kaas, brood, groenten en het afdekken van schalen.

bijenwasdoek

Plastic vrij leven

Geïnspireerd door deze creatieve en milieubewuste leerlingen heb ik mijzelf ingeschreven voor het burgerinitiatief “Mei Plastic Vrij”. Mei Plastic Vrij is een burgerinitiatief uit België. Net als veel mensen vind ik het soms best lastig om plastic vrij te leven en kijk ik teleurgesteld naar de PMD container die zich telkens weer heel snel vult met plastic afval.

De organisatie van Mei Plastic Vrij wil mensen inspireren en tonen welke alternatieven er zijn. Tegelijk willen ze bedrijven en winkels stimuleren om hun aanbod aan te passen en de overheid om nieuwe wetten hierrond door te voeren. Via hun website kun je je aanmelden om deel te nemen aan deze actie. In 2018 waren er 11.392 individuele deelnemers en 345 deelnemende organisaties.

Big Four

De organisatoren achter de actie hanteren vier principes als het op plastic aankomt, die volgens hen ook best in volgorde kunnen worden gebruikt.

  • REFUSE (‘weiger’): neem zo weinig plastic aan.
  • REDUCE (‘verminder’): probeer zelf zoveel mogelijk alternatieven voor plastic te gebruiken
  • RE-USE (‘hergebruik’): zoek een nieuw leven voor je plastic
  • RECYCLE (‘recycleer’): recycleer wat je niet kan weigeren, hergebruiken of recycleren.

Wat kan je veranderen?

Binnen deze ‘Big Four’ passen ook heel wat concrete tips, die je meteen kan toepassen in het dagelijks leven.

• Ga winkelen met een herbruikbare tas
• Koop geen waterflessen meer en stap over op kraantjeswater
• Koop enkel dingen die in karton of überhaupt niet zijn verpakt
• Neem een herbruikbare fles mee naar het werk en drink niet uit bekertjes
• Bewaar je boterhammen niet in plastic folie maar in een broodzak van katoen of zelfs bijenwas.
• Gebruik een tandenborstel uit bamboe
• Schakel over op wasbare luiers
• Ban papieren zakdoeken en gebruik enkel nog stoffen zakdoeken

Uitdaging

Ik ga met veel plezier deze uitdaging aan en ga een maand lang zo veel mogelijk plastic uit mijn leven bannen. Hopelijk met het gevolg dat dit in de toekomst een gewoonte voor mij wordt. Doe je ook mee? Schrijf je dan ook in voor Mei Plastic Vrij.

Judith Bandell, Day for Change
Gastdocent en regiocoördinator Noord Nederland

© Day for Change 2016
contact   privacy   nieuwsbrief