Hope for Relief Malawi

Schooljaar 2022-23

In schooljaar 2022-23 wordt de steun aan Hope for Relief in Malawi, gericht op financiële onafhankelijkheid van (jonge) moeders voortgezet. De steun aan dit project is gestart in schooljaar 2021-22.

Hope for Relief

Hope for Relief is een lokale organisatie die in 2013 van start is gegaan in het noorden van Malawi. Het doel van de organisatie is de positie van vrouwen, meisjes en jongeren te verbeteren. Met name op het gebied van gezondheid en onderwijs. Voor meer informatie: https://hopeforreliefmalawi.home.blog/

Genderdiscriminatie in Malawi

In Malawi trouwt naar schatting 50% van de meisjes voor zij 18 jaar oud zijn. 9% is getrouwd tegen de tijd dat zij 15 jaar oud zijn. 20% van de meisjes gaat niet naar school. Deze situatie is nog slechter voor meisjes met een handicap. De meeste ouders sturen hun kwetsbare kinderen helemaal niet naar school. 

Malawi heeft altijd een hoog percentage schoolverlaters onder meisjes gekend. Dit is verergerd in de COVID-19 periode. Meer dan 22.000 meisjes zijn een vroeg huwelijk aangaan en of zwanger geworden in de periode april tot september 2020. Ook wordt er een toename gezien van (huiselijk) geweld tegen meisjes en vrouwen.

Patriarchale cultuur

In het Rumphi-district worden mannen belangrijker geacht dan vrouwen en meisjes. Dit heeft tot gevolg dat vrouwen minder of helemaal geen macht hebben om eigendommen, zoals land, te bezitten. De cultuur versterkt onrechtvaardige normen rond gender, macht en mannelijkheid. 

Vaak worden vrouwen en meisjes gezien als handelswaar, een bezit van de man. Zodra een man een bruidsprijs (chikole) heeft betaald om met een vrouw te trouwen, wordt zij samen met haar kinderen eigendom van de familie van de man. Wanneer de man overlijdt, grijpt zijn naaste familie het eigendom van de overledene. De vrouw en kinderen blijven in armoede achter.

Ook kind-huwelijken en huiselijk geweld komen nog steeds veel voor in Rumphi. 80% van de moeders van de meisjes waar Hope for Relief mee werkt, meldden dat zij in de afgelopen twee maanden te maken hebben gehad met seksueel geweld en discriminatie. 

Financiële onafhankelijkheid

Hope for Relief wil het geweld tegen gehandicapte meisjes/vrouwen en (tiener)moeders tegengaan. Door de (tiener-) moeders te ondersteunen om financieel onafhankelijk te worden en zo te ontsnappen aan geweld en discriminatie. De meisjes en vrouwen krijgen scholing en ondersteuning bij het opzetten van een bedrijfje. Met de inkomsten uit dit bedrijf kunnen zij zichzelf en hun kwetsbare kinderen onderhouden.

Julie is een 32-jarige alleenstaande moeder met 2 dochters van respectievelijk 7 en 4 jaar. Julie volgde alleen het basisonderwijs en stopte met school vanwege gebrek aan schoolgeld. Ze trouwde met een fietstaxi-ondernemer die haar elke dag sloeg. Julie besloot vorig jaar november te scheiden en ging samen met haar dochters terug naar haar geboortedorp Mwakasugula in Karonga, in het noorden van Malawi en woont nu bij haar vader. Via gemeenschapsvrijwilligers voor Hope for Relief werd Julie geïdentificeerd als begunstigde. Ze heeft een opleiding gevolgd in het kappersvak en de salonuitrusting gekregen dankzij de steun van Day for Change. Julie heeft nu een eigen kapperssalon en verdient elke dag ruim €25,-. Ze kan eten en kleding voor haar dochters kopen. Ze is nu van plan haar eigen huis te bouwen met het spaargeld uit haar winkel. Hope for Relief blijft Julie ondersteunen bij het verwezenlijken van haar droom om een ​​eigen huis te hebben.

De opbrengsten uit de Day for Change Actie

Met de bijdrage uit de Day for Change Actie worden 50:

  • kleinschalige bedrijfjes gestart, zoals kleermakerijen, kapperszaken of winkels waar batterijen met zonne-elektriciteit opladen
  • (tiener-) moeders van (gehandicapte) kinderen ingeschreven in een beroepsvaardigheidstraining, 
  • sets materialen zoals naaimachines en kappersuitrusting aangeschaft als start-up of met behulp van een microkrediet verkregen
  • En 4 business management en ondernemerschap sessies gehouden voor de deelnemende moeders.

 

African-Malawi-Poverty-People-Africa-5274084
Bron: maxpixel.net
© Day for Change 2016
contact   privacy   nieuwsbrief