Hoe sluit je het project van Day for Change volwaardig af?

20 maart, 2019

“Hoe sluit je het project van Day for Change volwaardig af?”, is een vraag die wij regelmatig krijgen. Tijdens de Day for Change actie zetten leerlingen zich een aantal dagen of weken enorm in om met hun bedrijven geld te verdienen voor Day for Change. Als het tijd is om af te ronden wil je dit niet zomaar ongemerkt voorbij laten gaan.

 

Eindpresentaties

Tijdens de Day for Change actie leren de leerlingen ontzettend veel. Veel van de 21e eeuwse vaardigheden komen erin terug: samenwerken, communiceren, probleem oplossen, creatief denken etc. Ze leren over het maken van een bedrijfsplan, marktonderzoek, reclame maken, winst en verlies. Op persoonlijk vlak kom je meer over jezelf te weten; ben ik een doorzetter, is het runnen van een eigen onderneming iets voor mij of werk ik liever voor een baas?

Beoordeling

Wat is er mooier dan op dit soort punten te reflecteren na afloop van de actie in de vorm eindpresentaties. Niet alleen de ondernemersplannen laten presenteren maar aan het einde ook kijken naar wat er is geworden van alle mooie plannen.  Voor beide presentaties kan een beoordeling gegeven worden. Punten waar docenten van de business klas 2 van Wellantcollege Westplas Mavo in Aalsmeer bijvoorbeeld op letten zijn:

– Marktonderzoek
– Marketing plan (product, prijs, promotie, plaats)
– Begroting& werkelijke kosten
– Verkoop ervaring
– Samenwerking& taakverdeling
– Kwaliteit en verzorging van de presentatie zelf.

Vlogs

Op het Barendrecht Lyceum maken leerlingen bijvoorbeeld vlogs van hun bedrijven. De beste vlogs worden tijdens de centrale eind afsluiting in de aula vertoond.

Centrale afsluiting project van Day for Change

Regelmatig doen scholen met veel klassen mee en is het leuk om de actie gezamenlijk af te sluiten. Zoals bijvoorbeeld op het Alkwin Kollege in Uithoorn. De school doet al voor het zesde (!) jaar mee. Dit jaar met vier havo-3 en vijf vwo-3 klassen. De afsluiting vindt per leerjaar in de aula plaats.

Geld zien groeien

Vanuit Day for Change heb ik eerst meer verteld over de 15 ondernemende vrouwen in India die de leerlingen met hun opbrengst IMG_0408steunen en ze alvast enorm bedankt voor hun tijd en inzet! Daarna is het woord aan de leerlingen. Per drie ondernemersgroepjes komen de leerlingen op het podium en worden kort geïnterviewd door een docent; wat heb je gedaan, heb je nog wat bijzonders meegemaakt en hoeveel geld is er verdiend? Het verdiende geld storten de leerlingen in een grote doorzichtige vaas. Na verloop van tijd wordt deze vaas voller en voller!

Prijsuitreiking

Nadat alle ondernemersgroepjes hun resultaten gepresenteerd hebben gaan de docenten kort in overleg om drie groepjes in het zonnetje te zetten. Het groepje met de hoogste opbrengst, de grootste doorzetters (ondanks tegenslag) en een groepje met een origineel idee. Zij krijgen een leuke attentie vanuit de school.

Artikel in lokale krant

Ondertussen heeft een docent een Excel sheet bijgehouden met de omzet en winst waardoor aan het einde een fantastische opbrengst van ruim € 4.000,- bekend wordt gemaakt. Een artikel in de plaatselijke krant maakt de actie helemaal rond. “Dhun-yuh-vaad“ (bedankt in het Hindi)!!

© Day for Change 2016
contact   privacy   nieuwsbrief