Duurzaam ondernemen in Kapelle

1 april, 2021

Op een speelse en ondernemende manier kennis maken met wereldburgerschap, duurzaam ondernemen en omgaan met geld. Dat is de Day for Change Actie. Geen leerboeken, maar echt aan de slag. Voor jezelf, voor een ander en voor de wereld. De Isaac Beeckman Academie uit Kapelle doet mee!

Creativiteit

‘Van kaarsen gemaakt in oesters tot Boter Kaas en Eieren op een oude boomstam. Wij worden iedere keer weer verrast door de creativiteit van de leerlingen, zegt Brechtje van der Feltz van Stichting Day for Change. ‘Er wordt in deze tijd een extra beroep gedaan op de creativiteit van de leerlingen om een coronaproof bedrijf op te zetten en dit gaat super goed!’

Rabobank Oosterschelde

De deelname aan de Day for Change Actie wordt mede mogelijk gemaakt door Rabobank Oosterschelde. Henriette de Rooij, manager MKB bedrijven, legt uit waarom de Rabobank Day for Change dit jaar steunt.

“De Rabobank is een coöperatie. Dat betekent eigenlijk dat het een samenwerkingsverband is en dat we een deel van het geld dat we verdienen ook weer teruggeven aan de maatschappij. Dat doen we natuurlijk niet zomaar, we zoeken dan vooral doelen op het gebied van duurzaamheid en ondernemerschap en we willen mensen helpen hoe ze goed met hun geld kunnen omgaan. Day for Change vinden we een prachtig project wat hier helemaal bij aansluit. De leerlingen leren over ondernemerschap en wat hier allemaal bij komt kijken en daarmee leveren ze ook nog eens een bijdrage aan de goede doelen!

Day for Change levert het lesmateriaal en geeft gastlessen over wereldburgerschap en over duurzaam ondernemen. Daarna is het aan de leerlingen om een duurzaam plan te maken waarmee ze geld kunnen verdienen. Ze schrijven een ondernemingsplan en presenteren dat tijdens een pitch. Wordt het plan goedgekeurd, dan krijgen ze zelf een microkrediet: cash geld om gelijk mee te beginnen.

Vakoverstijgend

De Isaac Beeckman Academie doet dit jaar voor de eerste keer mee. De school heeft ervoor gekozen om het project vakoverstijgend te doen. Zowel in de aardrijkskundelessen als in de economielessen gaan de leerlingen met het project aan de slag. Aardrijkskunde docent Ruben Tissink is blij met het project:

“De Day for Change Actie geeft betekenis aan het leren. De leerlingen worden aangezet om vanuit verschillende perspectieven te kijken naar onze aarde. Met een microkrediet zijn de leerlingen in staat om een maatschappelijk verantwoorde onderneming op te starten. De winst komt ten goede aan ondernemende mensen wereldwijd. Een win-winsituatie dus!”

Ook economie docent Thijs Langedijk is erg te spreken over het project:

“Behoorlijk wat leerlingen bij ons op school willen later zelf een bedrijfje oprichten. Er is geen betere manier om dit te leren dan door het zelf te ervaren. Op die manier kunnen zij daadwerkelijk voelen hoe het is om een ondernemingsplan te schrijven en uit te voeren. Zo worden niet alleen hun leercapaciteiten getoetst/getest, maar ook vaardigheden als creativiteit, ondernemerschap en samenwerken in een groep en met de omgeving.”

Jonge ondernemers van De Stralende Oester

Aan de slag!

Vorige week hebben de leerlingen hun plannen gepresenteerd. De microkredieten zijn toegekend en nu is het aan de leerlingen om hun mooie plannen te realiseren. We wensen hen heel erg veel succes de komende weken en hopen op een prachtige opbrengst voor de projecten in Oeganda en Malawi!

© Day for Change 2016
contact   privacy   nieuwsbrief