Duurzaam ondernemen in Barneveld

15 december, 2021

“Yessss!” klinkt het achterin de speciale (college-)zaal van het Johannes Fontanus College in Barneveld. De jonge ondernemers van PlanetProofChristmas hebben een microkrediet van 15 euro gekregen van de Rabobank Gelderse Vallei. Hiermee kunnen ze volop aan de slag met de productie van kaarsen van restmateriaal. Met hun enthousiaste pitch, de voorbeeld-kaarsen en demonstratie van hun website wisten Jort, Bart, Julian en Marit uit Havo-3 de jury snel te overtuigen.

Van gierende zenuwen naar succeservaring

Best een spannend moment, zo’n pitch. Ga er maar aan staan. Hoe vaak sta je als leerling nou echt voor de klas? En dan ook nog voor een jury? De groepjes uit de vijf Havo-3 klassen die meedoen met de Day for Change Actie hebben zich zonder uitzondering goed voorbereid. Een presentatie met PowerPoint, maar vooral een goed verhaal. Een enkeling roept: ‘Dit is zó leuk! Ik heb er echt zin in’. Maar er is ook spanning. Gevolgd door ontlading. Want zo’n pitch is spannend, maar ook een succeservaring. Iets vertellen over wat je zélf hebt bedacht. Waar wil je geld mee gaan verdienen? Hoe ga je winst maken én zorgen dat je goed doet voor mens en planeet?

Duurzaam en ondernemend gedrag leren door te doen

Marjan Duursma, regio-coördinator bij Day for Change en jurylid: ‘’Tijdens de gastlessen bereiden we de leerlingen voor en gaan we in gesprek. Wie wil je zijn als ondernemer, en hoe kom je tot een goed (en duurzaam) ondernemingsplan? Het is prachtig om vervolgens bij de pitch te zien hoe creatief, innovatief en ondernemend ze zijn. Ik word altijd enorm blij van dit moment”. Uiteraard gaat het leven van een duurzame ondernemer (ook) niet altijd over rozen. Soms is de praktijk weerbarstig. In de uitvoering van de plannen zit dan ook het grootste leereffect van dit project. Want duurzaam en ondernemend gedrag leer je alleen door te doen. Om vervolgens bij de afsluiting te reflecteren op hoe het is gegaan. Wat heb je er van geleerd? En hoeveel winst is er gemaakt? De winst gaat via Day for Change naar ondernemende mensen in ontwikkelingslanden. Ook dat is praktisch wereldburgerschap waar de leerlingen trots op zijn.

Microkrediet voor kerstgedachte

Maar zover is het nog niet op het JFC. De pitch is al een hoogtepunt op zich. Het enthousiasme, deels gevoed door adrenaline, golft door de collegebanken. Met een getekende leenovereenkomst verlaten alle groepjes de zaal, op naar de uitvoering van hun plannen. De komende weken zal het druk worden rondom Barneveld. De aankomende kerstdagen en de winter zijn dankbare thema’s van deze bedrijfjes: kerstkaarten ‘upcyclen’, kaarsen van oude restjes in gerecyclede potten, zelfgemaakte vetbollen voor vogels in oud servies, en een lichtpuntje bieden voor mensen die het minder hebben. Dat kan niet anders dan een groot succes worden!

© Day for Change 2016
contact   privacy   nieuwsbrief