Drie deelnemers van Day for Change-Ondernemende Helden aan het woord

9 januari, 2020

Folke is startende, Danielle volgt het programma van Ondernemende Helden nu ruim zes maanden en Jop zwaait in januari af. Lees hier wat hun bevindingen zijn.

 

 

Folke Bouwens (20), Groenlo

‘Dit is een geweldig concept’

Van zijn moeder kreeg Groenloër Folke Bouwens (20) de vraag of het niet wat voor hem was, dat project Ondernemende Helden. Hij had het er immers al vaak over gehad dat hij graag een eigen bedrijf zou beginnen.“Ik heb dezelfde dag nog gereageerd”, vertelt de mbo-student Horeca Ondernemen en Management, die nu sinds enkele weken deelneemt.

De opleiding die hij volgt, is vrij breed en dus is het nog onduidelijk op welk vlak hij precies zijn bedrijf wil beginnen. “Ik krijg door dit project steeds duidelijker voor ogen welke kant ik op wil”, vertelt Bouwens.

“Je bouwt hier een fundering op die je nodig hebt om ergens naartoe te werken.”

Volgens Bouwens kan elke jonge ondernemer hier voordeel uit halen. “Ik vind het een geweldig concept”, laat de Groenlose twintiger weten. Of hij al een bedrijf zou willen opstarten terwijl hij nog op school zit? “Ja, waarom niet? Het is nu of nooit.

Danielle Teunissen (23), Hengelo

‘Je hebt de KVK, maar dan?’

Ze is creatief en de vrijheid van een eigen onderneming, dat leek haar wel wat. Met haar bedrijf in interieuradvies schreef de 23-jarige Danielle Teunissen uit Hengelo zich in februari van dit jaar in bij de Kamer van Koophandel. “Dan denk je; leuk, een eigen bedrijf”, vertelt ze. “Maar toen dacht ik; hoe ga ik nu verder? Geen idee. Mijn vader zag Ondernemende Helden voorbijkomen op Facebook. Dit project heeft mij heel erg geholpen.”

In mei meldde Teunissen zich hier aan nadat ze eerst haar opleiding had afgerond. “Als jij niemand in je omgeving hebt die een bedrijf heeft of daarmee bezig is, dan is het heel moeilijk om dat zelf op te bouwen”, verklaart de Hengelose, die inmiddels bij de vijfde les is aanbeland. “Laatst had ik bijvoorbeeld een les over website maken”, geeft ze aan. “Hoe je die tekstueel zo in elkaar kunt zetten dat het ook echt klanten trekt. Ik heb hier zeker baat bij.”

Jop Wolterink (19), Neede

‘In een jaar tijd twee bedrijven’

Bij de start van Ondernemende Helden begin dit jaar was Jop Wolterink (19) uit Neede één van de eerste deelnemers. Op zijn veertiende was hij op zijn zolderkamer al bezig met programmeren. Eind vorig jaar begon hij zijn eigen ICT-bedrijf. Zijn moeder wees hem op Ondernemende Helden. “Ik dacht; altijd goed om ondersteuning te krijgen.”

Wolterink liep vooral aan tegen het feit dat hij nog geen zakelijk netwerk had. “Je hebt je vrienden en je familie, maar het is heel moeilijk om vanuit het niets zakenrelaties te leggen”, legt hij uit.

“Door dit project krijg je de mogelijkheden om heel snel een groot netwerk op te bouwen.”

Zo kwam Wolterink in contact met de eigenaar van een uitzendbureau, met wie hij inmiddels een nieuw eenvoudig urenregistratiesysteem op de markt heeft gebracht. Een tweede bedrijf dus. “Zo hard gaat het”, vertelt hij. “En dan kom je in een volgende fase; welke stappen ga je nemen om succesvol te blijven?”

Lees meer over Ondernemende Helden en deze drie deelnemers in dit artikel dat 8 januari verscheen in De Gelderlander.

© Day for Change 2016
contact   privacy   nieuwsbrief