De gastdocenten van Day for Change

14 november, 2019

Naast een team van regiocoördinatoren heeft Day for Change een mooie club onmisbare gastdocenten om zich heen verzameld om de Day for Change Actie overal in Nederland uit te voeren. In dit artikel stellen deze collega’s zich voor en vertellen ze waarom zij voor Day for Change gekozen hebben.

Ayca Haaring-Özkan, gastdocent regio Zuid-Holland

Mijn naam is Ayça Haaring-Özkan. Ik ben getrouwd en heb een zoontje van 3 en een dochtertje van 1 jaar. Ik ben een geboren Turkse, maar een getogen Nederlandse. Ik woon samen met mijn gezinnetje in Rotterdam. Sinds ik afgestudeerd ben als politicologe ben ik hard op zoek geweest naar een baan waar ik gelukkig van word. Een baan van betekenis, niet alleen voor mezelf maar ook voor anderen.

Eindelijk heb ik dat gevoel te pakken gekregen bij Day for Change. Ik vind het fantastisch om op verschillende scholen en op verschillende niveaus gastcolleges te geven over armoede, microkrediet en ondernemen, een link te leggen tussen deze onderwerpen en bewustzijn te creëren bij jongeren. Ik ben van mening dat we op een speelse, doch serieuze wijze een zaadje planten in de hoofden van onze jongeren die onze toekomst zijn. Dit doen we niet alleen door passief gastcolleges te geven, maar ook een actieve deelname te verwachten van de leerlingen door hen zelf te laten ondernemen met een klein microkrediet voor een goede doel.

De bereidheid van leerlingen om hier mee aan de slag te gaan is vrijwel altijd enorm. Het is heel bijzonder om gedurende de Day for Change Actie te zien hoe onbevangen, bevlogen en enthousiast leerlingen kunnen zijn. Het doel is niet alleen maar geld ophalen voor een goede doel, maar ook bewustzijn creëren, samenwerken, doorzetten en een positieve bijdrage leveren aan de maatschappij. Wij van Day for Change proberen ook op onze manier hier een steentje aan bij te dragen. Dit brengt mij tot de conclusie dat door het internationale karakter, de maatschappelijke betrokkenheid en het educatieve aspect van de stichting mij ervan overtuigd heeft dat ik heel graag deel uitmaak van Day for Change en een geweldige team!

Babet Olde Weghuis, gastdocent Oost Nederland

Babet is sinds 2017 verbonden aan Day for Change. Als Beeldend Kunstenaar (schilder) en ondernemer reisde ze lange tijd in Azie om het leven en het gedrag van mensen te bestuderen. Daarnaast heeft ze altijd een passie gehad om kinderen, jongeren en volwassenen bewust te maken van hun eigen potentie en creativiteit. Dat je van ‚niets’ ‚iets’ kan maken en dat je met kleine veranderingen grote effecten teweeg kan brengen! De passie voor ondernemen, creativiteit, bewustwording, wereldburgerschap en onderwijs komen samen bij Day for Change. Kinderen en jongeren stimuleren en enthousiasmeren om op speelse wijze te leren ondernemen en ook het leven van anderen hiermee te verrijken spreekt haar enorm aan

Ester Boogaard, gastdocente regio Noord-Holland

Ik ben Ester Boogaard en ik ben sinds 2016 gastdocent bij Day for Change. Daarnaast heb ik tijdens Inge’s zwangerschapsverlof in 2018 haar taken waargenomen als regio-coördinator Noord Holland & Midden Nederland. Als technisch bedrijfskundig ingenieur was ik jarenlang werkzaam in de bouw en energiewereld, voordat ik besloot opnieuw de schoolbanken in te gaan om maatschappelijk verantwoord ondernemen te studeren.

Sinds 2015 ben ik zelfstandige met als missie om het onderwijs toekomstbestendig te maken door duurzaamheidstrainingen te geven aan docenten. De docent krijgt tijdens een training inspiratie en handvatten aangereikt om duurzaamheid in de lesstof te verweven. Eén van de vaardigheden die in zo’n training aan bod komt is sociaal-ondernemerschap: een belangrijke vaardigheid voor de toekomst, die je niet vroeg genoeg kan meekrijgen.

Ik vind het daarom erg leuk om tijdens een Day for Change project in contact te komen met de leerlingen en om hun micro-bedrijfjes te zien ontstaan. Een aantal bedrijfjes gaat het gelijk voor de wind, andere hebben opstartproblemen, sommigen hebben zelfs moeite om winst te behalen. Maar de hoogte van de winst is voor mij helemaal niet belangrijk. Het gaat om de snelkookpan van onderliggende vaardigheden die de leerlingen tijdens een project meekrijgen, zoals samenwerken, creativiteit en anticiperen op verandering, die er toe doen!

Peter Commendeur, gastdocent regio Noord-Holland

Mijn naam is Peter Commandeur. Ik werk als gastdocent voor Day for Change in de regio Noord-Holland.  Ik werk graag voor Day for Change omdat het starten van een eigen bedrijf echt een manier kan zijn om uit de armoede te ontsnappen. Dat heb ik vaak gezien toen ik in Kenya en Bolivia woonde en werkte. Microkrediet is dan een belangrijke opstap. Maar ik geniet ook van het lesgeven op scholen en de vele bedrijfjes die leerlingen opzetten. Zo was er op een school in Heerhugowaard een groepje meisjes die na de succesvolle afronding van de Day for Change Actie meteen een kans zagen om valentijnsrozen te verkopen op school. En als je dan weet dat ze voordat ze aan de Actie begonnen er nog nooit bij hadden stilgestaan om een eigen bedrijf te beginnen …

Rick Feringa, gastdocent regio Noord Nederland

Naast gastdocent is Rick partner bij Ventura Bedrijfsadviseurs in Groningen. Als bedrijfsadviseur helpt hij ondernemers bij vragen op het snijvlak van financiën, IT en bedrijfsvoering. Ook begeleidt hij start-ups met crowdfunding financiering. “Mijn eerste kennismaking met Day for Change was via mijn dochter. Zij deed mee aan de Day for Change actie op haar school. Ik herkende bij haar groepje direct de passie voor creativiteit en ondernemerschap die ik ook bij veel startende ondernemers zie. Het mooie van deze ‘nieuwe generatie’ ondernemers vind ik vooral dat ze vrijwel allemaal niet alleen een boterham willen verdienen, maar vooral iets willen doen wat ze leuk vinden en wat bijdraagt aan een betere wereld. In de Day for Change actie zie je dat weer terugkomen: scholieren krijgen op een leuke manier les in ondernemerschap en microfinanciering, ze gaan zelf ondernemen met een microkrediet en de winst die ze maken gaat weer als een microkrediet naar ondernemers in ontwikkelingslanden.”

 

© Day for Change 2016
contact   privacy   nieuwsbrief