Met de opbrengst van de Day for Change Actie van het schooljaar 2016-17 wordt de uitvoering van het financiële educatieproject Aflatoun in Senegal ondersteund.
Aflatoun is een organisatie die sociale en financiële educatie voor kinderen en jongeren wereldwijd biedt. De organisatie is in 1991 gestart in India. Aflatoun is inmiddels in 116 landen actief en ze hebben ze al meer dan 72.000 leraren getraind. Met hun financiële educatie en nadruk op sociaal ondernemerschap heeft Aflatoun al miljoenen kinderen en jongeren bereikt.
Bekijk een korte video over Aflatoun.
Day for Change draagt over een periode van twee jaar (2015-16/2016-17) een bedrag van € 15.000,- bij. Dit bedrag wordt besteed aan docententrainingen in Senegal. In 2016 en 2017 worden nieuwe docenten groepen getraind in het Aflatoun programma. Vervolgens voeren de docenten het programma voor een langere tijd uit op scholen. Het project wordt uitgevoerd in de hoofdstad van Senegal, Dakar, in gebieden waar de jeugd geconfronteerd wordt met sociaaleconomische problemen, maar ook in andere delen van het land, zoals in de Casamance. Meer dan 1000 kinderen en jongeren worden bereikt.
De focus in het Aflatoun Programma ligt op omgaan met geld en toegang tot financiële dienstverlening. In het bijzonder mogelijkheden om te sparen (via microfinancieringsinstellingen) en training in ondernemerschap. Daarnaast besteed Aflatoun veel aandacht aan de sociale ontwikkeling en rechten/plichten voor kinderen en jongeren.
Voor het organiseren en ontwikkelen van de docententrainingen werkt Aflatoun samen met de lokale organisatie ‘Fayda sportcentrum’ in Senegal. Deze organisatie wordt geleid door Gérard Madjiby Sambou, een voormalig international en kampioen in volleybal. Nadat de trainingen zijn gegeven biedt het ‘Fayda sportcentrum’ begeleiding en ondersteuning aan de scholen bij het invoeren en continueren van het educatieprogramma.
Senegal is een land in West-Afrika. Het land is ongeveer vijf keer zo groot als Nederland. In 2015 woonden bijna 14 miljoen mensen in Senegal. Daarvan woont ongeveer 42% van de mensen op het platteland en dus 58% in de steden. 33% van de bevolking leeft onder de armoedegrens ($ 1,25 per dag te besteden). Belangrijk voor de economie van het land zijn: pinda’s, fosfaten en de visserij. Jongeren maken een groot deel uit van de bevolking van Senegal. Onder de jongeren heerst hoge werkeloosheid. Door migratie proberen jongeren hieraan te ontsnappen.