Aan de slag als duurzame ondernemers

8 april, 2022

Het zit erop. Na acht weken hard werken, hebben de duurzame ondernemers van de Johan de Witt Scholengroep hun bedrijvigheid neergelegd en de balans opgemaakt. Voor de klas staan leerlingen waarbij het project minder goed is gegaan maar ook hele trotse leerlingen.

Wat vonden de leerlingen het leukst aan het project? Samenwerken, brainstormen, creatief bezig zijn, doorzetten en je beste verkooppraatje voorbereiden om zo veel mogelijk geld te verdienen!

Start

Eind januari zijn acht klassen van de Johan de Witt Scholengroep in de Haagse Schilderswijk van start gegaan met de Day for Change Actie. De leerlingen hebben een eigen duurzame onderneming opgezet met een microkrediet. Met de winst die ze gemaakt hebben, steunen zij een organisatie voor micropensioenen in Ghana. Zo snijdt het mes aan twee kanten.

“Op het Johan de Witt vinden we het belangrijk dat leerlingen niet alleen leren wat Ondernemen is maar vooral wat Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen is. Dat mens en milieu minstens zo belangrijk zijn als geld verdienen.”

Economiedocent Lars van Gelder over de Day for Change Actie

Op bezoek bij Aegon

Het project startte met twee gastlessen van Day for Change over wereldburgerschap en ondernemen. Daarna zijn de leerlingen op school aan de slag gegaan met het schrijven van de bedrijfsplannen. Voor de presentatie van de bedrijfsplannen mochten de leerlingen op bezoek bij Aegon. Dit bedrijf is zowel inhoudelijk als financieel betrokken bij het project. Het was voor de scholieren natuurlijk ongelofelijk spannend en ‘echt’ dat ze op het podium in het auditorium stonden om hun microkrediet aan te vragen!

“De missie van Aegon is: Helping people live their best life. Met het ondersteunen van het Day for Change programma in de stad waar ook ons hoofdkantoor is gevestigd willen wij jonge mensen helpen bij het zien van mogelijkheden die zij hebben om in de toekomst hun geld te verdienen. Of het hebben van een eigen onderneming bij je past leer je met dit programma”.

aldus Marjolein Breed, Community Support and Donations Manager van Aegon.

De juryleden van de kredietcommissie waren medewerkers van Aegon die waardevolle tips en feedback hebben gegeven. De meeste bedrijfjes kregen, na het tekenen van de leenovereenkomst, meteen hun startkapitaal (gemiddeld €5,- per leerling) mee in een envelop. Zo konden ze direct gaan ondernemen.

De verkoop

De afgelopen weken waren ze niet te missen op het Johan de Witt en in de Schilderswijk. Ze verzamelde plastic flessen en verkochten onderzetters gemaakt van kurk, plantenpotjes gemaakt van petflessen, zelfontworpen canvas tassen, schilderijtjes, lipolie, armbandjes en andere sieraden. Ook voor de zoetekauwen onder ons werd er genoeg verkocht: wafels, koekjes, cupcakes en cupcakes. Ook was er een groep die een buurtdiner heeft georganiseerd om buurtbewoners dichter bij elkaar te brengen.

Planet Juice

De duurzame ondernemers van Planet Juice zijn met appels aan de slag gegaan. Ze hebben zelf appelsap geperst en met de pulp die daarvan overbleef hebben ze heerlijke appelcakes gebakken. Goed tegen voedselverspilling en ook nog erg lekker! De flesjes van het sap kon je weer bij hen inleveren voor €0,20 statiegeld.

De meeste leerlingen vonden het project erg leuk. Weer eens iets anders dan leren voor een toets en opdrachten maken in werkboek. Echt praktisch bezig zijn. Als leerpunten noemen ze vaak de planning en de samenwerking.

De winst

Wat ze uiteindelijk verdiend hebben? Met een microkrediet van €690,- hebben de leerlingen ruim €1500 verdiend!! Een prestatie om trots op te zijn. Heel erg bedankt namens het hele team van Day for Change, namens Aegon en namens het People Pensions Trust in Ghana waar de winst van deze leerlingen naartoe zal gaan.

© Day for Change 2016
contact   privacy   nieuwsbrief