Wat een unieke en leuke bedrijfjes waren er bedacht en opgezet. Zo waren er bijvoorbeeld een online insta-maaltijd kiezer en een ‘hub’ voor kunstenaars. Voor de eindpresentaties kwam de docent naar me toe en vertelde me dat er ‘maar’ 166 euro winst was opgehaald voor het goede doel. En ja 166 euro wat kan je daar nou mee?
In mijn gastlessen leg ik vaak het verschil uit tussen het effect van ‘giften’ aan ontwikkelingslanden en leningen in de vorm van een microkrediet. Beiden zijn hard nodig om de omstandigheden van mensen te verbeteren. Waar giften onder andere gebruikt worden om te voorzien in primaire levensbehoeften komen microkredieten terecht bij ondernemers. Dit zijn mensen met een goed (zakelijk) idee maar die niet de mogelijkheden hebben om geld te lenen om hun bedrijfje op te zetten (of uit te breiden). Als je niets hebt kan je vaak niets lenen. Dit geldt vooral voor vrouwen die vaak het hardst getroffen worden door armoede. Vrouwen hebben minder vaak een opleiding gevolgd en hebben vaak geen eigen onderpand zoals een huis.
Een van de grondleggers van het microkrediet is Muhammad Yunus, een hoogleraar in een van de armste landen ter wereld, Bangladesh. Hij bezocht vaak een dorp waar vrouwen van bamboe meubels maakten. Omdat ze de bamboe alleen op krediet konden kopen en geld moesten leven tegen een woekerrente bleef er bijna niets voor de vrouwen zelf over. Muhammed Yunus leende een van de vrouwen daarom ongeveer 25 euro om haar bamboe direct te kunnen kopen. Deze lening kon ze haar lening snel terugbetalen en was ze verlost van de woekeraars en kreeg ze de kans om een beter, zelfstandig bestaan op te bouwen.
Hoewel 166 euro niet veel lijkt is dit een fantastisch bedrag waarmee het verschil kan worden gemaakt voor een ondernemer in een ontwikkelingsland. Dus Connect College: super goed gedaan!
Bart Wittkampf (Gastdocent en coördinator bij Day for Change)