Sonbola Aflatoun-programma voor Syrische vluchtelingenkinderen en –jongeren

We kennen allemaal de vreselijke beelden van de burgeroorlog in Syrië. De oorlog duurt al ruim 8 jaar. Het voortslepende conflict heeft aan honderdduizenden mensen het leven gekost.
6,3 miljoen Syriërs zijn op de vlucht en hebben alles moeten achterlaten (bron: UNHCR). Veel van die oorlogsvluchtelingen wonen nu in kampen in de regio, zoals in Libanon.

Syrische vluchtelingenkinderen hebben slecht of geen toegang tot onderwijs. Er dreigt hierdoor een generatie verloren te gaan, een generatie die straks niet het vermogen heeft een zelfstandig bestaan op te bouwen. Day for Change wil hier wat aan doen! In samenwerking met alle deelnemende leerlingen en docenten aan de Day for Change actie (jullie dus!) en Aflatoun International steunen wij stichting Sonbola in Libanon.

Lees verder over het Sonbola-Aflatoun programma gesteund door Day for Change.

Lening aan vrouwen in India

Met een lening van € 4.900,- euro kunnen 15 vrouwen hun bedrijfsactiviteiten vergroten en hun economische positie versterken.

In de regio Noord Bengal zijn de ‘Adivasi’ dorpjes te vinden. De inwoners van deze gemeenschappen behoren tot de armsten van India.

Veel mannen in dit gebied zijn werkzaam in de landbouw. Mensen leven hier vooral van de natuur. De huishoudens in Noord Bengal bestaan gemiddeld uit 5 personen. De vrouwen werken meestal in theehuizen, verkopen levensmiddelen of kledingaccessoires. Het gemiddelde inkomen per gezin is ongeveer 90 dollar per maand. De kinderen gaan naar overheidsscholen die meestal ver weg gelegen zijn.

Met deze lening kunnen 15 vrouwen hun bedrijfsactiviteiten vergroten en hun economische positie versterken. Een lokale partner van Lendahand verstrekt de lening. Deze moet in 24 maanden worden afbetaald.

Bamusuuta Women Development Group, Oeganda

Met een lening van € 23.150,- kunnen de 10 vrouwen in deze groep hun kleine boerderij verder uitbreiden met meer grond. De bijdrage vanuit Day for Change is € 4.900,-.

Bamusuuta Women Development Group is opgericht in Nakubabwe, Kalagi in het Mukono District.

De coöperatie is opgericht in 2013 en bestaat uit 10 vrouwen. De boerinnen verbouwen vooral bananen en koffie, die ze verkopen aan handelaren in de stad. Met een lening kunnen de 10 vrouwen in deze groep hun kleine boerderij verder uitbreiden met meer grond. Day for Change draagt € 4.900,- bij aan de totale lening van € 23.150,-.

Een lokale partner van Lendahand verstrekt de lening. De lening wordt over een periode van 6 maanden weer terugbetaald.

VAMA3, India

Met een lening van € 2.600,- kan organisatie VAMA 11 vrouwen helpen om hun bedrijfjes verder uit te breiden.

VAMA is een organisatie die kwetsbare groepen in de samenleving van India wil helpen. De organisatie is werkzaam in delen van Madhya Pradesh. VAMA voert veel verschillende projecten uit, maar richt zich met name op sanitaire voorzieningen, ondernemerschap en educatie.

Met het project kunnen 11 vrouwen hun bedrijfjes verder uitbreiden. Een lokale partner van Lendahand verstrekt de lening. De looptijd van de lening is twee jaar.

Grameen Shakti 1, India

Met een lening van € 9.000,- kunnen 20 vrouwen hun bedrijven uitbreiden om hun positie in de economie te verbeteren.

Er zijn veel stammen in India die de levensstijl van de moderne wereld nog niet hebben geadopteerd. In het Burdwan-gebied van Bengaal woont ook zo’n stam. Ze staan vooral bekend om hun vaardigheden in het weven van sari’s, beroemd in heel India, breien, aardewerk, viskwekerijen, etc.

Een gemiddeld huishouden bestaat uit vijf personen. De vrouwen werken meestal in de bedrijfjes van hun man, waaronder tearooms, supermarktjes, bedrijfjes die bidi’s maken, etc. Het gemiddelde huishouden verdient niet meer dan $ 88-$ 94 per maand. Kinderen gaan naar de dichtstbijzijnde openbare scholen, waar ze lange afstanden voor moeten afleggen. Door financiële beperkingen of de druk van huishoudelijke taken, haken veel van deze studenten af. Ondanks al hun problemen blijft het een levendige gemeenschap en bestaat er een groot gevoel van saamhorigheid.

De lokale partner van Lendahand verstrekt de lening, die binnen 24 maanden moet worden terugbetaald.

Kinawataka United Group, Oeganda

Dit project had nog € 50,- nodig om van start te gaan. Het gaat om leningen van circa € 1500,- per ondernemer. Vanuit Day for Change gaat het om een hele kleine bijdrage maar wel noodzakelijk om te zorgen dat ze kunnen beginnen.

Kinawataka United Group is gevestigd in Mubuya, een buitenwijk van Kampala. De coöperatie is 15 jaar geleden opgericht en bestaat uit 16 leden.

De leden van de groep hebben een kledingwinkel of verkopen levensmiddelen. Met de lening kunnen ze iemand aannemen of hun bedrijfje uitbreiden.  De lokale partner van Lendahand verstrekt de lening.

© Day for Change 2016
contact   privacy   nieuwsbrief