Terwijl de meeste middelbare scholen al zomervakantie hebben, ging deze school in Alkmaar vorige week vol enthousiasme de Day for Change Challenge aan! In een week tijd werden leerlingen met begeleiding van hun docenten klaargestoomd om in groepjes een duurzaam bedrijf op te zetten. Met maar liefst 18 klassen eerste-, tweede- en derdejaars havo en vwo was dat een heuse onderneming!
Waar maandag in het teken stond van ‘hoofd’zaken voor een bedrijfsplan, was dinsdag de rechterhersenhelft aan de beurt, oftewel: creativiteit! De leerlingen werd nu gevraagd moodboards voor hun bedrijf te maken. De tijdschriften lagen aan flarden geknipt door de lokalen, maar gelukkig betekent duurzaamheid ook afval in de juiste bakken scheiden. Woensdag werd er gepitcht voor een jury bestaande uit de school (teamleiders, duurzaamheidsprofeten en bestuurders) en Day for Change. De jury werd veelal omvergeblazen door een knap staaltje doordachte plannen- en dat in de laatste week van het schooljaar! 😊
Donderdag werden de laatste voorbereidingen getroffen, werd er hier en daar gestrest, soms streng toegesproken én liefdevol aangemoedigd. Naarmate de week vorderde was de school hoor- en zichtbaar veranderd in een broedplaats voor bedrijven: steeds meer flyers verschenen aan de muren en in de wandelgangen ging het voornamelijk over één ding: hun bedrijf!
En toen, barstte het vrijdag los: terwijl tweede- en derdejaars grotendeels uitvlogen om buiten de deur te verkopen, was de aula omgetoverd in een verbluffende Ondernemersmarkt met een ruim aanbod aan producten. Het was een drukte van jewelste. Keihard werd er gewerkt, uitgelegd, overtuigd en verkocht aan de bezoekers!
Er werden allerlei lekkernijen verkocht: jam, appeltaart, cupcakes, bananenbrood, ijsjes, maar ook hartige kaasstengels, mmmm! Voor de dorst waren er overheerlijke smoothies in verschillende smaken. Uiteraard zoveel mogelijk fairtrade en biologisch.
Ook waren er sieraden, sleutelhangers, spiegels, bloemen(potten) en boekenleggers van gerecyclede materialen, zelfgemaakte knuffeltjes en speelgoed, én werd er tweedehands kleding verkocht (waar menig docente dankbaar gebruik van maakte). Er werd bovendien niet alleen aan mensen gedacht, zo waren er bijenhotels, bloemenmengsels en vogelvoer om bij te dragen aan het welzijn van onze Planeet. Naast producten waren er ook diensten: er werd afval geruimd, ramen gelapt en tuinen onderhouden. Het schoolplein deed ondertussen dienst als ware wasstraat.
De leerlingen van CSG Jan Arentsz haalden met hun bedrijfjes maar liefst €4.341,27 op voor alleenstaande vrouwen in Malawi die hiermee zelf een bedrijf starten waarmee ze een inkomen hebben voor hun gezin.
Een giga portie bewonderenswaardige dank aan alle leerlingen, docenten en overige betrokkenen (zoals Spinnen in het web Sandra Keuken en Imre Tessensohn). De weken voor de (zomer)vakanties zijn piekmomenten. Wat een prestatie om dan een Challenge aan te gaan met zoveel passie en enthousiasme. Wat hebben jullie het fantastisch gedaan! Wij kijken nú al uit naar de volgende Challenge op jullie school, maar eerst…
Namens het team van Day for Change: Babette Anhalt, Peter Commandeur, Elisabeth Rijpkema, Babet Olde Weghuis, Maaike Oude Lansink, Marjan Duursma, Marije Mutter