Leerlingen PO

Samen met jouw klas ga je meedoen aan de Day for Change Actie! Dat is spannend. Jullie gaan een eigen bedrijf beginnen met echt geld: een microkrediet!

Microkrediet

Microkrediet is wel een beetje een moeilijk woord, maar daar moet je niet van schrikken hoor. Micro betekent KLEIN en krediet betekent LENING. Dus microkrediet is een kleine lening. Een klein beetje geld waarmee je veel kan bereiken.

Een microkrediet is een kleine lening voor ondernemende mensen met een laag inkomen. De lening wordt gebruikt om een bedrijfje te starten waarmee mensen een zetje in de goede richting krijgen. Zo kunnen bijvoorbeeld mensen in ontwikkelingslanden een koe kopen en dan de melk verkopen. Of iemand met een klein stukje grond kan de juiste zaden kopen en zo een betere oogst krijgen. Het is voor arme mensen vaak moeilijk om een lening te krijgen, daarom is er microkrediet.

Winst voor ondernemende mensen in ontwikkelingslanden

De winst die jullie straks gaan maken met jullie eigen bedrijf, is bedoeld voor die ondernemende mensen in ontwikkelingslanden. Zij kunnen met jullie hulp, dan zelf ook eenĀ  microkrediet krijgen en zo hun leven verbeteren. De kinderen kunnen naar school en als ze ziek zijn, kunnen ze de dokter betalen.

In onderstaand filmpje wordt dat allemaal uitgelegd door Najib en zijn moeder. Zij wonen in Oeganda. Kijk maar!

Niet alleen geld lenen maar ook …

Als mensen geld gaan verdienen willen ze ook kunnen sparen en misschien een verzekering afsluiten.

Met een spaarrekening kan een gezin veilig geld wegzetten voor onderwijs of om naar de dokter te gaan, een verzekering kan een kleine boer beschermen tegen droogte of juist overstromingen en betrouwbare en goedkope betaalsystemen (zoals mobiel bankieren) zorgen ervoor dat mensen vrijwel overal geld kunnen overmaken en ontvangen. Wat ook belangrijk is dat mensen goed leren omgaan met geld. Daarom krijgen mensen ook les in boekhouden en rekenen! Net als jullie.

Najib’s moeder laat in dit korte filmpje zien waar zij haar microkrediet aan besteed en hoeveel geld ze al kan sparen.

Het hele verhaal van Najib en zijn moeder kan je hier terugkijken op de website van Schooltv Weekjournaal.

Jouw eigen bedrijf

Jullie gaan een eigen bedrijf beginnen. Misschien in een klein groepje, misschien met de hele klas. Overleg dat maar met de juf of meester.

Het is slim om iets te doen wat je leuk vindt of waar je goed in bent. Houd je van sieraden maken, kan je goed zingen of ben je dol op dieren? Begin een sieradenwinkel, organiseer een voorstelling of start een honden-verwenservice. Je kan ook iets voor anderen doen. Dan ben je een zogenaamde sociale ondernemer. Wonen er bijvoorbeeld bij jou in de buurt veel ouderen? Dan kan je aanbieden om bij hen de tuin op te ruimen, de bladeren aan te vegen of sneeuw van de stoep te ruimen. Dat is handig en gezellig!

Maak een mooie flyer om jullie diensten aan te bieden tegen een kleine vergoeding. Gebruik daarvoor dan het logo van Day for Change, zodat iedereen weet dat jullie voor een goed doel ondernemen. Je kan het logo hier downloaden: dayforchange-logo

In onderstaande filmpjes zie je andere leerlingen die al eerder hebben meegedaan aan Day for Change. Zij vertellen over hun bedrijf. Wat er goed ging en wat niet. Misschien krijg je er zelf een goed idee van!

 

© Day for Change 2016
contact   privacy   nieuwsbrief