Day for Change: regiocoördinator Bart vertelt!

16 mei, 2018

Bart is sinds januari 2018 betrokken bij stichting Day for Change. Het leek hem leuk om iets te vertellen over zijn ervaringen met het werken voor de stichting.

Mijn achtergrond 

Tijdens mijn universitaire studie Bestuurskunde aan de Universiteit Leiden waren er een aantal zaken die me sterk gevormd hebben. Ik had de kans om 2 keer naar het buitenland te gaan voor studie en onderzoek. Ik was vrijwilliger in het Ronald McDonald huis, waar ouders overnachten van kinderen die ernstig ziek zijn. En ik heb mij verdiept in coaching, begeleiding en trainen van anderen. Na mijn studie wilde ik me dan ook graag inzetten voor een organisatie die ofwel iets deed voor een betere wereld of zich bezig houdt met educatie, opleiden of coachen. Na mijn studie ben ik via mijn werk  terecht gekomen bij stichting COS Gelderland. COS Gelderland was een organisatie die zich sterk maakte voor diversiteits- en duurzaamheidsvraagstukken. Ik heb daar een landelijk jongerenproject opgezet en aangestuurd. Dit project activeert jongeren om zich op bijzondere en ludieke manieren in te zetten voor een betere wereld.

Toen ik daarna gevraagd werd om me voor stichting Day for Change in te zetten, kon ik ook eigenlijk geen nee zeggen. Wat ik sterk vind aan stichting Day for Change, is dat het de kennis over inclusive finance in Nederland vergroot. Daarnaast maakt het financiële dienstverlening toegankelijk  in gebieden waar dit direct een  bijdrage levert aan de economische ontwikkeling.

Mijn eerste week bij Day for Change

In mijn eerste week bij Day for Change was ik aanwezig bij een gastles over microkredieten. Ik was verbaasd hoeveel jongeren na de eerste gastles begrepen wat microfinanciering is. Een van de jongeren zei: “jongeren in arme landen kunnen moeilijk geld lenen om bijvoorbeeld een eigen bedrijfje op te starten omdat ze geen geld hebben of verdienen. Niemand wil het aan ze lenen.” Dit is precies hoe het is.  Ook al heb je een fantastisch ondernemingsplan en idee. Zonder onderpand of inkomen is het in een ontwikkelingsland vrijwel onmogelijk om een lening te krijgen. En dit is waar stichting Day for Change het verschil maakt. Wij geven jongeren in Nederland de kans om te ervaren hoe je met een klein beetje geld (een eigen microkrediet) meer geld kan maken. Hun winst gaat vervolgens als een microkrediet naar een ondernemer in een ontwikkelingsland. Zo is de cirkel rond.

Aansluiting onderwijs 

Vanuit een kostenoverweging heeft stichting Day for Change geen kantoor. Mijn collega’s heb ik de eerste paar weken alleen via onze virtuele omgeving ontmoet. Ik had niet verwacht hoe gemakkelijk en prettig dit werken is. Ook de contacten op scholen zijn fantastisch. Ik begrijp goed dat het voor docenten altijd een beetje onwennig is als je besluit om het jaar daarop iets nieuws te gaan proberen. Het onderwijsprogramma van Day for Change sluit echter zo goed aan op de ideeën die docenten hebben. Zoals bijvoorbeeld ervaringsgericht leren, 20-80 learning en ook de VECON eisen. Docenten zijn soms na het eerste gesprek  nog enthousiaster dan ik.

Sponsoring

Het programma kan echter niet draaien zonder financiële steun en sponsoring. Ik vind het mooi om te zien dat we partners hebben gevonden met eenzelfde passie voor ondernemen, inclusive finance, wereldburgerschap en jongeren. Met name neem ik mijn petje af voor de vele lokale Rabobanken die laten zien dat je ook in deze economisch wellicht wat lastigere tijden toont dat je nog steeds midden in de maatschappij wilt staan.

Meer informatie?

Ben je betrokken bij een organisatie die ons kan ondersteunen om onze doelstellingen te realiseren, werk je voor een organisatie met een vergelijkbare passie, of zou je graag eens op jouw school willen ondernemen voor een ander? Neem dan contact op met mij of een van mijn collega’s.

 

© Day for Change 2016
contact   privacy   nieuwsbrief